Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 97



V. TILLE:

ZAKLÍNÁNÍ POKLADU.

Pan akademický malíř Panuška má zajímavý rukopis „instrukce" neb „klíče" к zaklínání ducha, aby byl donucen přinést poklad. Rukopis je psán na obyčejném kancelářském papíru v kvartu, má 36 stránek, z nichž 31 je popsáno česky, dosti sběhlým kurentním písmem. Na natržené obálce je napsáno týmž písmem: „... byly mně navráceny dne 8. máje 1828. No. 2." Pod tím titul: „Instrukce neb Klíč". Nadpisy jsou psány červeně, latina a význačná slova někdy latinkou. Je to opis, místy chybný, nemožným pravopisem; původní předloha byla bezpochyby tištěná. Zdá se, že český text je — soudě dle německých poznámek na konci knížky — přeložen z němčiny.

Několik úvodních řádků praví, že knížku sepsal P. Ebehard S. J., profesor matematiky, toho času v Anglii. V předmluvě P. Ebehard varuje každého, aby knížky neužíval bez důležité potřeby, jen tehdy, chce-li sobě neb bližnímu pomoci z opravdové nouze. Pak se zapřísahá, že jeho knížka neobsahuje nic proti Bohu, spasení neb církvi, a tvrdí, že papež sám ji schválil a nadal privilegiemi. Doporučuje ji i klášterům zchudlým, aby pomocí získaného pokladu se mohly povznésti.

Obřad je rozdělen věcně na přípravu, rýsování kruhu, úvodní modlitby, citování ducha, zjevení ducha a východ zaklínače z kruhu.

Příprava děje se očištěním od hříchů. Zaklínač jde к zpovědi а к přijímání, udílí almužny chudým, aby se modlili za duše v očistci a jeho úmysl. Musí sám pamatovati na duše v očistci a peníze žádatí jen ke cti a chvále boží, ne к provozování nepravosti. Nezdaří-li se zaklínání, je to znamením, že zaklínač má svědomí obtíženo hříchem; musí se znovu zpovídati a přijímati.

Kouzelný kruh. Zaklínač označí nejprve místo, na kterém duch má složit peníze, nějakým barevným šatem. Mimo to si připraví prut, pokropený svěcenou vodou, a připevní na něj kousek papíru s nápisem: „In Matatino ab Initio Breviari per Omnes Ferias." Když duch přinese na označené místo peníze, položí se tento papír s prutem na ně. Ona slova působí, že duch pak již nemá к pokladu moci.

Kouzelný kruh skládá se ze tří soustředných kruhů, nakreslených svěcenou křidou a pokropených tříkrálovou vodou. Rukopis má na str. 29 také obraz kouzelného kruhu.*)

Zaklinač pronese především slova: „Ve jménu Boha Otce + i Syna + i Ducha + Svatého. Amen. Jesus - Maria-Josef." Pak se modlí třikrát Otčenáš, třikrát Zdrávas a jednou Věřím. První kruh kreslí říkaje: „První kolo, které činím, činím skrze Boha všemohoucího a jeho vše-mohoucnost, Boha Otce+, skrze jeho božskou milost stvoření světa. Ten mně rač sám zavříti kolo toto. Ježíš + Nazaretský + Král + Židovský, tento nápis vítězný ostříhej mne od náhlé a nenadálé smrti, zachovej mne a nás všechny ode všeho zlého, jak na těle, tak na duši. Amen."

7


*) Pro nahodilou překážku nebylo možno připojiti výkres.
Národopisný Věstník XVI.

Předchozí   Následující