Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 1
J. Horák

NÁRODOPISNÝ SJEZD A NÁŠ PROGRAM.

Sjezd národopisných pracovníků československých má důležitý význam věcný i propagační. Jsme přesvědčeni, že porady sjezdové přinesou naší vědě zisk trvalý, zároveň se však účastníkům naskýtá možnost navázati styky s vynikajícími odborníky slovanskými, neboť v téže době se bude v Praze konati kongres slovanských geografů a etno-grafů, к němuž je náš sjezd přičleněn.

Sjezd československý bude čistě pracovní a jeho cíl jest zřejmě vyznačen v provolání i v podrobném programu. Jde o to, abychom národopisnému badání dali širší základnu, abychom přikročili к soustavnému soupisu sebrané látky, neboť jen tak bude" možno vytvářeti díla souborná. Zároveň však jest nutno upevniti organisaci a oživiti zájem pracovníků rozptýlených po různých oblastech československých. Cíl, jejž si sjezdový program vytkl, jest daleký a chceme-li ho dosáh-nouti, bude třeba dlouholeté vytrvalé práce.

V této přípravné činnosti připadají důležité úkoly také našemu časopisu, který v duchu svých zakladatelů po léta pečuje o rozvoj všech oborů národopisu. Pokusili jsme se v tomto svazku shrnouti stati rozmanitého obsahu, abychom aspoň přibližně naznačili, že se horlivě pracuje i mimo střediska vědecká a že by bylo lze zachrániti cenný materiál soustavnou prací sběratelskou. Souběžně s Národopisným věstníkem působí Český Lid, náš nejstarší časopis národopisný, který po přestávce téměř desetileté počal znovu„vycházeti na podzim roku 1923. Oba sborníky se doplňují navzájem. Český Lid zůstává věren svému poslání a šíří zájem o studium národopisné pestrým výběrem zajímavé látky.

Národopisný věstník přináší hlavně rozsáhlejší stati, vědecké monografie, kritické úvahy a drobné zprávy. Pokud jde o další rozvoj našeho časopisu, máme některá přání, jež shrnujeme takto:

1. Rozvoji naší vědy by jistě prospělo, kdyby bylo možno otisko-vati také obsáhlejší sbírky národopisného materiálu, abychom při Národopisném věstníku postupně vytvořili jakýsi sborník pramenů přístupný všem badatelům. Jest známo, jak cenným příspěvkem pro studium lidové pohádky jsou Kubínovy Povídky kladské opatřené komentářem prof. Polívky, které před válkou vycházely jako příloha k NVC

2. Kromě soustavného otiskování pramenů bylo by také třeba rozšířiti oddíl věnovaný hmotně kultuře lidové a připojovati vice vyobrazení. Ovšem zdokonalení časopisu po této stránce vyžaduje hmotných obětí, na něž Národopisná společnost ještě nestačí, doufáme však,


Předchozí   Následující