Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 2

že zlevnění nákladů výrobních nám dovolí prohloubiti program časopisu i po této stránce.

3. Pokud jde o referáty a o drobné zprávy národopisné, redakce znovu opakuje staré přání, aby zejména autoři, kteří vydávají své příspěvky v krajinských městech, redakce vlastivědných sborníků, krajinských časopisů atd. zasílali nám výtisky svých publikací, neboť jen tak je možno podrobně sledovati ruch národopisný.

Majíce na mysli tento program přejeme si, aby se sjezdu zúčastnili v hojném počtu také členové Národopisné společnosti, neboť při jednání o některých bodech bude možno přednésti také návrhy na doplnění programu NVC, podněty organisační atd.

Přejeme československému sjezdu plného zdaru a srdečně vítáme všechny účastníky!

S upřímnou radostí vítáme též hosty slovanské, jejichž přítomnost zvýší význam našich porad. Přicházejí do hlavního města národa osvobozeného, do Prahy, posvěcené památkou velikých zakladatelů slovanské filologie a národopisu, kteří na úsvitě 19. věku v těžkých dobách poroby a utrpení dovedli vytvořiti díla nesmrtelná. Vzpomínáme také oněch pokolení obětavých pracovníků, kteří s podivuhodným úsilím budovali slovanský národopis čerpajíce ze svérázné kultury lidové naději na lepší příští celého plemene. Ovšem další vývoj vědecký po nejedné stránce opravil, ano úplně změnil starší názory, ale zásluhy nadšených průkopníků jsou trvalé. Soudíme, že v rozvoji vzájemných styků slovanských připadá významné poslání právě národopisu, který se pokouší zjistiti rysy společné jednotlivým větvím slovanským a může rozptýliti leckterý předsudek, objasní-Ii povahu lidových vrstev.

Doufejme, že kongres slovanských geografů a etnografů utuží vzájemné vztahy i na poli národopisu, prospěje organisaci vědecké spolupráce a přiblíží nás aspoň poněkud dalšímu velikému cíli: národopisné výstavě slovanské.    Redakce.

@----

SJEZD NÁRODOPISNÝCH PRACOVNÍKŮ V PRAZE ROKU 1924.

Přípravné práce pro sjezd byly vykonány koncem roku 1923. Byla rozeslána pozvání s programem a provoláním к sjezdu pracovníků. Na 600 pozvánek bylo posláno buď přímo, nebo prostřednictvím korporací a jednotlivých vynikajících pracovníků, musejním společnostem i pracovníkům v oboru lidopisném. Ministerstvo školství a národní osvěty povolilo к podané žádosti 5000 Kč, které byly vyplaceny po srážce kolku a 2 kor. na žádost v lednu t. r.

Zemský správní výbor v Čechách slíbil rovněž poskytnouti subvenci sjezdu. Výše bude určena po předložení definitivního rozpočtu sjezdového. Národopisná společnost československá zapůjčila na první vydání 1000 korun.

Z celé řady přihlášek, které došly kanceláře sjezdové, vybíráme ty, které ve svých přihláškách ohlašují referáty к jednání sjezdovému.


Předchozí   Následující