Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 105



Druhé zpomenutí:

„Ó ty sv. Panno Korono! Já bídný a hříšný člověk připomínám tobě všechny ty bolesti, muka a trápení, které jsi pro tvého (!) Boha trpěla a skrze to sobě slávu nebeskou zasloužila. Prosím tebe, abysi mi při tvém (!) nebeském ženichovi vyžádala, aby on mně svou svatou milost a pomoc učinil a z mé chudoby a nouze mně (!) vytrhl, skrze tu lásku, kterou jsi k němu měla, a všechny bolesti, které jsi pro Boha, ženicha tvého (!) mile snášela. Amen."

Třetí, zpomenutí:

„Ó ty sv. Panno Korono! Já připomínám tobě tvé (!) veliké muka a trápení, které [j]si mezi dvouma sehnutýma (!) stromy

— (na kterýchžto větvích ruce a nohy tvé uvázané byly) — přivázána a do vejšky puštěna byla, kdežto tvé všechny oudy s tou největší bolestí a krve prolitím pro tvého Boha roztrhané byly, prosím tebe, ó, sv. Panno Korono, jakožto plnomocnice nade všema poklady, abysi byla při Bohu všemohoucím moje pří-mluvnice, aby mně Bůh své milosrdenství (!) vyslyšel a obdařil s tímto vezdejším zbožím k obhájení živobytí mého ve jménu tvém. Amen."

Čtvrté připomenutí:

„Ó ty svatá Panno Korono! Já připomínám/tobě všechny milosti a dobrodiní, které ti tvůj milý ženich Kristus Ježíš prokázal, když jest k t[ob]ě řekl: „Ó ty má vyvolená, schromážd-nice [!] pokladův a rozdavatelkyně všech chudých lidí, kteří k tobě volají a tebe chválí, jak mužského tak ženského pohlaví, chci skrze tebe vyslyšeti a je v jejich nouzi obdařiti, cožkoliv skrze tebe žádají. Amen."

Závěra k sv. Koroně:

„Ó ty sv. Panno a Mučedlnice Korono! Já ubohý hříšník připomínám tobě ty všechny milosti a hodnosti, kterých's od Boha věčného dosáhla, když jest tobě tu moc nade všema poklady ve světě dáti ráčil. Kdokoliv jeho skrze tvé svaté jméno prošiti bude, že jemu ve jménu tvého ženicha Krista Ježíše ze vší bídy a nouze s vezdejším zbožím ku pomoci přispěti můžeš. Prosím tehdy tebe, ó sv. Panno Korono, s poníženým srdcem, dej mně v mý velkej bídě a n[o]uzi tu již prv jmenovanou1) summu těch

— (jmenuj, jak mnoho chceš) — dukátův peněz k mé duši a tělu k spasení. Amen."

Modlitba k ukřižovanému Ježíši:

„Já padám, ó ukřižovaný Pane Ježíši Kriste, můj spasiteli, ■s velkým břemenem hříchův potlačený, dobrovolně k t[v]ým svatým nohám s bolestným vyznáním, že já ta osoba jsem, pro kterou tvé svaté ruce a nohy na dřevo kříže přibité byly, s kte-rejma [j]si mně mnohotisíckráte ku pomoci přispěti ráčil a pro mně (!) tvůj svatej bok probodnutý jest, abych skrze něj tvé svaté dobrotivé srdce spatřiti mohl. Pročež přicházím s největší


1) Orig. „projmenovanoiť

Předchozí   Následující