Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 104

sici v neděli do 'kostela jiti a tam s největší zkroušeností a pobožností devadesáte tři Otčenáše a tolik Zdrávas Marie, též se-dumkrát „Věřím v Pána Boha" se modliti. Když to vykonáš, obětuj to do přehořkého umučení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista, skrze zásluhy sv. Panny Korony, aby ti Pánbůh tu sv. Pannu Koronu seslati ráčil, která by tobě dle jeho vůle božské s nějakou vezdejší pomocí přispěla. U večír v neděli, když budeš chtíti spät jiti, modli se následující modlitby a zpome-jiUtím obětuj je Pánu Bohu skrze zásluhy sv. Korony. To čiň třikrát po sobě, a tak v pondělí i v outerej učiníš podobně. Potom k tobě přijde ve snách sv. Panna Korona buď v první, druhou neb třetí noc, jak tvá žádost vyslyšaná bude, a povede tebe na takové místo, kde tobě ukáže a dá, co [j]si koliv od ní žádal; můžeš s ní směle a bez vší bázně jiti. Tu hned učiň jí tento slib, že jak dlouho živ budeš, ten den před jejím svátkem světití a s modlením a almužnou dáváním slaviti1) chceš. Kterážto věc zkušena a velmi často approbirována2) jest.

NB. Svátek sv. Panny a Mučedlnice Korony připadá dne druhého dne měsíce Máje.3)

Nyní následuje modlitba k Pánu Ježíši:

„Ó, Pane Ježíši Kriste, ty všemohoucí, štědrý, dobrotivý a milosrdný bože, já bídný hříšník a nehodný služebník tvůj, prosím tebe poníženě z vnitřnosti gruntu srdce mého skrze všechny muka a trápení tvého přehořkého umučení a prolitou krev z tvých svatých pěti ran, skrze tvůj krvavý pot, kterým jsi na Hoře Olivetské pro naše spasení potiti se ráčil, prosím tebe, Pane Ježíši Kriste, aby jsi (!) mne vyslyšeti a mou sprostou žádostivou modlitbu před tvůj božskej trůn přijíti dovoliti a mně s nějakým vezdejším zbožím obdařiti ráčil a — (abych takový ke cti a chvále tvý, k mé duše spasení a tělu k prospěchu, mému bližnímu ku pomoci, dušem v očistcových mukách k zpolehčení a všem svatým ke cti šťastně obdržeti mohl) — propůjčil. Prosím tehdy tebe, Pane Ježíši Kriste, stvořiteli nebe i země a vykupiteli světa, abysi ty mně nehodnému služebnici tvou (!), sv. Pannu Koronu, k mému zpomožení seslati ráčil. Amen."

Modlitba neb první zpbmenutí k sv. Panně Koroně:

„Ö, sv. Panno Korono! Já hříšný člověk připomínám tobě tvé přehořké (!) muka a trápení, též bolestnou smrt, kterou jsi pro Boha snesla. Prosím tebe, aby jsi (!) mně bídnému hříšníku ku pomoci přispěti a mně skrze tvou modlitbu — (NB. zdeť jmenuj, jakou koliv summu chceš) — dukátův, jeden každý po čtyřech zlatých rejnských počítaje, z tvé (!) štědroty milostivě obdařiti ráčila. Neb tobě tvůj ženich, Kristus Ježíš, tu moc dáti ráčil, aby jsi (!) všech bídných chudých a nuzných spomocnice byla. Amen."


1) Orig. omylem „sraviti".
2) Orig. omylem „approvirována".
3) „Máje" dopsáno jiným písmem.

Předchozí   Následující