Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

Drobné zprávy národopisné.

Časopis pro dějiny venkova s přílohou Selský archiv. Řídí Jos. Kazi-mour. XIII. 1926. Číslo 1.

Nový svazek je novým příspěvkem k našim agrárním dějinám. Za-liájen je posmrtnou vzpomínkou prof. V. Novotného na Aug. Sedláčka, ke které je připojen i přehledný soupis (Sedláčkovy literární činnosti, oceněné vzhledem k programu, časopisu. — F. Vacek probírá vznik a vývoj urbář.ů a pozemkových knih a sleduje jejich rozvoj a význam v Čechách od počátků ve XII. stol. až do stol. XIX. — Jan Tenora vypočítává Seznam škod kapituly brněnské ipo dvojím obležení Brna od Švédů, zajímavý po stránce historické i hospodářské, a v přidaném rozboru upozorňuje na jednotlivé .otázky, na osetí půdy, hospodářský výnos, ceny tržní a pod. — Jiřina Pešková popisuje podle archivního materiálu „Jak dostávali neb kupovali poddaní ла Strakonicku handfestní právo". — O osvícenských snahách poyiznésti zemědělství pojednává nový článek Václava Černého,. věnovaný činnosti Vlastenecko-hospodářské společnosti, První pokus o rolnické schůze — zmařený reakční vládou a šlechtou. — Poučný a pěkný příspěvek K dějinám podkrkonošského lnářství a plátenictví podává Bedřich Profeld. Podle listinných pramenů a korespondence líčí činnost JA Josefa Regnera při zakládání tkalcovských škol na iNáchodsku a akci Pomocného spolku na podporu domácího plátenictví a seznamuje tak s mnoha údaji, důležitými jak pro rozvoj rukodělného tkalcovství v Podkrkonoší, tak pro vývoj sociálních poměrů tamních. — Posudky o odborných pracích a listinný materiál Selského archivu doplňují bohatý obsah.    D.S.

@-----------------------

Plzeňsko. List pro vlastivědu západních Čech. Vydává kroužek přátel starožitností. VII. 1925. Sešit 1—6.

Pečlivě vedený a vzorně vypravený časopis přinesl mnoho nových příspěvků pro poznání Plzeňska, zejména jeho historie a umění. I lidopisu je věnováno několik statí a kromě toho je mu vyhrazen občas oddíl Z národopisu západních Čech, kde bývají zařáděny drobné materialie obsahu mnohdy až příliš různorodého. Lidopisné příspěvky ukazují k pokračující činnosti pro Národopisný soupis a obohacují dosavadní znalosti novými údaji, vesměs pečlivě zapsanými od věrohodných pamětníků podle požadavků vědeckého sbírání, ale zůstávají jen v rámci popisů a zápisů. Obory historie a umění podržují v listě převahu. Zajímají z nich především výstižné popisy Jana Fr. Hrušky: Chodské obžinky a Z pamětí děrečka vča-laře. Pěknou vzpomínkou na život a postavení pastýřů je stať Josefa Brik-cího, Z dob pastýřské slávy, ,s popisem hry na krále. Zvykosloví -týká, se zajímavé upozornění Emila Tšídy na i. zv. německé svatby v Pošumaví. „Obecními lidmi" zabývají -se drobné, ale poučné údaje dra Oty Dubského,. Zaměstnání venkovského lidu na Plzeňsku, o kterém částečně poučují i historická pojednání E. Tšídy, Železné hutě na panství koutském a Sklářství na panství koutském. K místopisu přispívá Drobné názvosloví obce Doudle-vec od Frant. Krause. Tradiční podání obohacuje pokračování sbírky Jana Cvačky Vo Kozinovi ha Lomikarovi a množství drobných jiných zápisů.

Větší národopisné práce o Plzeňsku nalézají místa v jiných sbírkách. Je pravda, že rozsah časopisu nedovoluje pojmouti veškeru kulturní čin-


Předchozí   Následující