Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 93



Velice cenná je kolekce epinadel, prstenů, náiiainlků. řetízků, zvoníků ze zvolenské, oravské, gemerské a novohradské bývalé župy.

Keramika je tu zastoupena íze všech hlavních dílen slovenských. Zvláště je bohatá iz Modré ia Sobotiště. Dřevo je izastoupeno velmi izajíma-výtmi kusy iz celého Slovenska. Jsou to přeslice, písty, biče, fujary malované, řezané,, vypalované, s vylévaným kovem k župy bratislavské, zvolenské, gemerské, bontské, огагѵвке, formy na sýr, črpáky, lžíce, slánky, tkalcovské roizpiny ŕze ižuipy zvolenské, oravské, gemerské, lipltovské, hcinitsfcé. Krásná je kolekce obrazů ne skle :z Podumají, dolního Pováží a župy! honteké; v ní kolekce Janošíků. . ,

Jak: z tohoto stručného přehledu již dnes, kdy je vyinstalována jenom část sbírek, je patrno, podařilo ise Václavíkovi sebrarti ѵ poměrně krátké době materiál velmi bohatý. Že zaitím je jednostranný; omezuje se výlíučně skoro na lidové umění, je v duchu našich dosavadních tradic národopisných museí. Další -vývoj bratislavského musea viděl bych tak, jak jsem výše naznačil. Věnovati se v prvé řadě jižnímu rovinnému Slovensku a žide vybudovati vzorné, opravdu rv nejširším slova etnyslu národopisné sbírky. I zde, jak se to osvědčilo v literárním 'zpracování, osvědčil by eě systém monografií. Pokud jde o uložení, eventuelně vystavení, poněvadž nešťastnou současnou budovou není nadšije ná lepší ѵ -dohledné době vy-reíšení úkolu bratislavského musea, nezbývá, než ukládati věci do- vzorně vedeného a vědeclkým pracovníkům přístupného skladiště.

    Chotek.

@-----------------

Založení Musejního spolku ѵ Dobrovici u Mladé Boleslave. 1. prosince 1929 došlo v čilém, starobylém městě Dobroivici k založení Musejního spolku, „Museum Dobrovicka", jehož účelem bude shrornažďovati a vědecky zpracovávati sbírky všech oborů vědních, jejichž základem jsou získané výstavní předměty z mravně i hmotně úspěšné Národopisné výstavy v Dobrovici r. 1926, a izískati společně s městem Dobrovici pro tyto sbírky důstojné umístění. Již dnes je viděti, že prodlením let zbuduje nový spolek pro poučeni občanstva dobrovického stánek opravdu vysoce významný a bylo by si jeri přáti, aby hojnou podporou mohl svůj veliký cíl aplniti. V ustavující schůzi Musejního spolku schváleny byly stanovy a zvolen byl výbor spolku, v jehož čelo- postaven MUDr. Ludvík Novotný. Posavadním správcem sbírek je vrchní poštmistr Josef Franěk. Opět důkaz zdravého regionalismu našeho venkova. Mnoho zdaru! — Sv. Jer.


Předchozí   Následující