Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 92

nimi otázkami celého slovenského inárodopisu, — nehledě i na stolici děijin umění, kde je vhoidná příležitost pracovali i v lidovém umění slovenském. Konečně také pro celoslovenský ráiz těchto divou museí, ovšem v hlavních rysech, mluví i otázka bezpečnosti, kdyby jedno nebo druhé požárem neb jinak (může býti i špatnou konservací, nebo v budoucnu špatnou instalací), bylo zničeno, aby tím nezašlo všechnoi Po té sitirámce při upřímném pochopení věci bylo by možno pomýšOeti i na vzáijemnou výměnu, půjčení a pod. Další však vývoj bych isi představoval poněkud účelněji q také hospodárněji, než posud. Na. štěstí obě musea jsou od'sebe dosti vzdálena a položena v oblastech geograficky a hlavně etnograficky podstatně odlišných. A tomu svému prostředí ať se v budoucnosti věnují specielně. Bratislavas bohatém rovinném kraji jižním, v bráně mazi střední" a východní Evropou, y oblasti rozmanitých a pestrých proudů kulturních i ethnických, — Martin ve středu Slovenska, s programem tohoto středního a severního Slovenska, kraje hospodářsky sice chudobného,■ ale po stránce národopisné podstatně jiného, než je jih, s bohatými starými doklady lidové kultury. — Když každé] z obou museí v rámci svého materiálu celoslovenského vybuduje vtzorně svou oblast, eventuelně za pomoci dalších krajinskýchi museí, bude o slovenský národopis po strance sbírek pcstairáno úplně: a obě musea budou svými kolekcemi poutat! k sobě jak laiky, tak odborníky. Tolik předem, při příležitosti instalováni sbírek v bratislavském Zemědělském museu,.

O národopisné sbírky v Bratislavě největší zásluhu má dr. Václavík, a to jak o jejich získání, tak i instalování. Hlavní cenu akvisičiní práce Václavíkovy vidím v tom, že nespokojil se, jak bývá skoro pravidlem, až někdo přijde a věci -mu nabídne, nýbrž že věci vyhledával a tak 'získával materiál nový, méně známý i neznámý. To je velké plus sbírek bratislavských. Pokud jde o- instalace, je to věc bolestná, ovšem ne vinou Václa-víkovou. V bratislavském .Zemědělském museu je velká kavárna, dvě restaurace, rozlehlá zimní zahrada, bar, noclehárny personálu, řada místností klubovních — a na skutečné musejní místnosti -zbylo pak ovšem málo. A co zbylo, jsou prostory po stránce musejnické přímo, škodlivé. Tak největší síň, jež by nejspíše byla vhodná předvésti celkový obraz krojový a výšivkový, je vystavena přímo vražednému slunci se strany jižní a západní, na úplně volném nábřeží. Byl tudíž Václavík nucen tři místnosti,, jež má zatím k disposici, rozdělili tak, že první (na jih) má nábytek, obrazy a kov, v druhé větší (na jih a volný západ) podél stěn, kde aspoň částečně jsou sbírky kryty, dátí kiroje a výšivky, ve středu pakj, kde je Shrne 2 nejprudší, keramiku, a ve třetím, menším pokoji kroje a výšivky. K těmto místnostem přiléhá čtvrtá, pro zemědělství. Později budou ještě instalovány další, a to síň 6 typických interieurů, síň zvykoslovná a snad i j'.

Jak již bylo výše vzpomenuto, teritoriálně zabírají bratislavské sbírky dobré, odborně vyhledané a šťastně koupené ukázky ze všech typických oblastí slovenských. Tak jsou tu kourtnice z různých krajů slovenských se všemi hlavními technikami i ornamenty, krojové součásti a výšivky z Okolí bratislavského, z Chorvatského Grobu, Vajnor, Cataje, z okolí Senice, z Tnniávska (vývojově), typické věci z okolí Píšťan a Dra-žovců, výšivky .trakovické, koutnice, výšivky a kroje z okresu jablo-nického a z osuského, z okolí Bošáce a Šrní,; SI. Pravná, 1 Chýnoran,. Ryban, Trenčanska á čičman, kroj z dolní Oravy, z Popradna a Ružomberka, bílé, prolamované výšivky zvolenské, krojové součástky Z Da-čolomu a Badína, dále ze Soporné a Paty, z horního; Pohroní, bohatá kolekce z 'Geimerü, většinou nové věci. Velmi šťastně a vzonně pro malá musea rozdělil Václavík otázku krojů. Neměl ani vhodných skříní, ani figurin. A přece vhodným zavěšením jednotlivých součástí krojových po sebe dosáhl jednak celkové siluety i formové, i správnou harmonii barev,, vedle toho pak možnost pcdrobnělji si všimnouti střihu a jiných podrobností, což u vystavěných figurín mebvvá možno. Je to myšlenka, jež- řeši tuto věc účelně, vkusně a lacině-.


Předchozí   Následující