Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Musea a organisace národopisné práce.

Národopisné sbírky v Bratislavě. Národopisné sbírky (a ovšem i jiné) Vlastivědného musea v Zemědělském museu, v Bratislavě jsou instalovány a přiipraveiny ik veřejmým prohllídkáim a studiu. Tím stává se aktuelní jedna íze základních otázek organisace národopisných sbírek na Slovensku — otázka, jež ovšem měla býti řešena již dříve — kde má býti hlavní, centrální imuseuim slovenské. I když není itřeba 'vady důsledně trvati na tom, že ústřední sbírky imaljí býti v blaviním masitě -ve smyslu politickém, je jistě neizbyitně nutno, aby byly v úzkém, řeM bych íloltál-ním i personálním styku s vědeckými ústavy, tedy s universitou. Universita ipodává vědecké zpracování jednotlivých oborů, (hlledá mové metody, vychovává vědeoký dorost a j., —■ museum poskytuje universitě studijní materiál a dává možnost v místě konati vědecké -práce, aplikuje vědecké metody, prakticky doplňuje výklady universitní, z university bere nové vědecké síly a m. j.; a stejně je důležité pořizovaní a rozdělení knihovny .a jiných poimůcek. Museum, (jež je mimo universitu, bude vždy v (nebezpečí, .že metodicky zůstane pozadu za vývojem své vědy, ale hlavně nebude v živém, intimním styku s vědeckým dorostem. Bude pramenem poučení, .pro laiky, a i tu v cmeizeném počtu a. v omeizeném čase. bude předmětem studia svých úředníků, a jednotlivých odborníků, kteří budou míti čas a prostředky na nějakou dobu tam pracovali.

To jest v našem případě problém Bratislava — Turčanský Sv. Martin. Bratislava má universitu, má dorost, má vědecké pracovníky i mimo-universitní, má nyní i sbírky — a jistě by mohla míti sbírky i systematičtěji a úplněji sebrané — ale jak bylo již předem jasno, a nyní se až příliš zřejmě ukáizalo, nemá musea, Martin nemá vědeckého prostředí, spojení je dlouhé a nákladné, — ale má staré sbírky, jež ovšem mohly býti mnohem úpílinější, má národní tradici, jež je důležitá k snadnému a levnému získávání novÉlho materiálu, — a hlavně bude míti, doufejme, v krátké době) účelne, veliké museum.

Tedy kde izalložiti a vybudovali izemigké vědecké národopisné museum? Má Bratislava míti sbírky obsahující celou slovenskou izemi, nebo má býti v hlavním městě ná,rodopisné museum provinciálního ráau, jen svého okolí, — a martinské museum má míti výsadu na celoslovenské sbírky — nebo že by se Martin vzdal této prestiže, o tom nemůže býti ani řeči. Má tedy býti na Slovensku .jedno veliké ústřední (myslím materiálem) museum, anebo dvě, Bratislava i Martin; má tato otázka, jež je do značné míry i otáizkou finanční, býti řešena přátelsky mebo má vy volatí mezi oběma ústavy, — to ипашепа v budoucnosti i meizi vědeckými pracovníky — více méně zřejmé nepřátelství.

Mám za to, že při dobré vůli bylo by možno tento iprobllém řešiti přátelsky а opravdu ve prospěch věci. Obě musea mohou isi ponechali ráz musea celoslovenského, — vlastně jej obě již mají; martinské má jistě nřediměfů více, ale bratislavské má zato věci и krajů, kde doposud nebylo sbíráno. Aby se bratislavské museum nestalo jen úzce lokálním, proto mluví hlavně jeho význam jako nutné pomůcky pro studium universitní, kde je stolice národopisu, a kde posluchači mají se.seiznámiti s hlav-


Předchozí   Následující