Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

vS@122

('kus hrdla chybí) MARCIN UKINO 1806. Uprostřed vpředu na baňaté části žlutý (okrový) jelen s parohy, po stranách ze žlutého rohu hojnosti vyvinuta kytice se žlutými a modrými květy. Dole vlnovka trojitá, lomená (šedomodrá) s modrými a zelenými obloučky a níže velké motivy žlutých sedmikrás (s modrými středy) a mezi nimi modré tulipány. Výška: 28 cm. Na nepolévaném dně tmavohnědá značka. Dr. V. Fabian.

Malovaný nábytek lidový vČeskoslovensku.

V. Fabian

1)

Malovaný nábytek, který býval domovem především v historických zemích českých a to zvláště v Čechách, poztrácel se prodlením mladší doby a dnešního dne shledáváme se již jen & jednotlivými kusy nábytkovými v odlehlejších krajinách. Užíváním, opotřebováním kazil se vzhled nábytku a po té následovala oprava, provedená obyčejně novým nátěrem ploch truhly a skříně, kterým odstraněn pestrý kolorit a květinový ornament.

Na periodu malovaného nábytku hledíme nyní jinými zraky než kdysi niaši předchůdcové, odchovaní romantickými názory z polovice 19. století.

Dnešní názor vidí v malovaném mobiMáři vyšší produkt výtvarný, pracovaný zkušenými řemeslníky, vyšlými sice z lidu, kteří sie však v městech zdokonalili ve svém řemesle a pracovali pak pro sedláky, osedlé v dědinách a vesnicích. Byla to tedy práce pro lid, pro jeho pohodlí, výzdobu chalup a statků, které se počaly již lépe zařizovati po způsobu městském. Primitivní stav příbytků počal se opouštěti, vše se zdokonalovalo, ale vlastní lid nedovedl ve většině případů sám vše zpracoivati, poněvadž mu chyběla odborná zkušenost a neměl také příslušných pomůcek a nástrojů.

Dnešní naše znalosti nejsou při všem ještě tak pokročilé, pokud běží o- malovaný nábytek, jak bychom si přáli. Máme celou řadu popisů nábytku, také nejběžnější ornamentové detaily byly rozebrány a ve skupiny sestaveny,2) ale-, nedostává se nám archivních zpráv, pozůstalostních záznamů3) a inventářů, abychom si mohli učiniti jasnější obraz, v které době nastal asi přelom v zavádění nového zařízení jizby, kdy náš venkovský Slovek opouštěl primitivní způsob života a přijímal nové způsoby životní, aby dosáhl jistého blahobytu a pohodlí.


1) Přednáška, proslovená 27. III. 1930 v cyklu, pořádaném Národopisnou spol. československou.
2) Smutný V., Malovaný nábytek, Čes. Lid., roč. II.
3) Zajímavé a poučné jsou zprávy, načerpané řeci. J. F. Svobodou, i řemeslnících a různých jejich výrobcích, které bývaly vesměs kladeny dříve do souboru lidového umění. Nejnovější svazek Národop. soup. Česko-slov. z péra Svobodova (vydala Národopisná společ. česk.) přináší množství dokladů.

Předchozí   Následující