Předchozí 0021 Následující
str. 18

1724 v Opavě, str. 306 a d., v nichž kazatel Bílovský horlí proti pověrám a na důkaz, že nemluví na piano, uvádí zevrubně některé zaříkačky, mezi nimiž i ty, jichž jsem se marně doptával. For-mulky tyto mají do sebe ráz dosti starobylý, a poněvadž z nich vyznívá nejen pověrčivosť, nýbrž i prostomilá srdečnost' a zbožnosť i mysl básnicky naladěná, mějtež zde své místo:

„1. Ve jméno Boha Otce † Boha Syna † Boha Ducha Svatého †. Pán Bůh ráčil počíti, též já vyháním tento Boží dobytek na to Boží pole, na Boží louky, vyháním na ty Boží průhony pod jasné slunéčko, pod oblohu, pod Panny Marie sv. plášť, pod Pána Krista obranu, pod roucho sv. Blažeje. Jděte, mé tiché stádo Boží, na to Boží pole, tak jakož jest byl tichý a pokorný beránek Boží Kristus Ježíš, když jsou ho nemilostivě jali, vázali, mrskali, bičovali, trním korunovali atd. Jděte, mé stádo Boží, na to Boží pole, tak jakož zástup jdoucí z kostela.

2. Pán Bůh ráčil počíti, tak též já N. vyháním tě, stádo Boží, tímto průhonem na to Boží pole, na to čisté humence, na Boží louky, pod tuto nebeskou oblohu, pod pána Ježíše Krista obranu, pod Panny Marie plášť, pod roucho sv. Blažeje: Jdi tam, milý sv. Blažeji, do Betléma k Panně Marii, ať ti půjčí tri zámky, tři klíče, jdi tam k východu, k poledni, k západu, k půlnoci, zamkni tlamy všem vlkům — vlčicím, rysům — rysicím, hadům — hadicím, štírům — štírycím, sršným devaternicím, čarodějníkům — čarodějnicím, aby toho dobytka necítili, neslyšeli, kůže nedrali, chlupů nedrasili, masa nežrali, krve nechlámali, kostí nelámali, ani tohoto Božího stáda neviděli, tak jakož jsou židé Pána Krista neviděli, kdy ráčil z mrtvých vstáti. Hůl hůl † hůl †lesní pse, vlku divoký, potvoro chlupatá, byla-li jsi na tom poli, když se byl Pán Ježíš narodil, když byl obřezáván, když byl od Jidáše zrazen, když byl mrskán, ubičován, uplván, trním korunován, ostrými hřebíky na sv. kříž přibit? Nebyl-li jsi ještě, nebuď. Ó, proklatý a zlořečený pse lesní, klín tobě v tvé tlamě vězí, koudel tobě (v. v. v.) v tvé zadnici hoří, matka tobě na tvém krku stojí, abys ty, proklatý pse lesní, nemohl viděti, ani slyšeti, tvé proklaté tlamy otevříti, ani tomu stádu škoditi. Já N. vás zaklínám, ne svou mocí, než Krista Pána pomocí, zaklínám vás, vlci lesní, ďábly poslaní protivníci a tovaryši nepraví, zaklínám vás devět tisíci devíti sty devadesáti devíti ranami Krista Pána, když jest byl ukřižovaný, zaklínám vás šlápějí Panny Marie, dvanácti apoštoly, čtyřmi evangelisty. Toho mi dopomáhej atd.

3. Pán Ježíš Kristus, syn Panny Marie ráčil počíti, tak já N. po jeho drahé milosti vyháním stádo Boží tímto průhonem na to Boží pole. S Pánem Ježíšem v tichosti jděte mně ticho, stádo Boží, tak jakož jsou šly všecky milé dušičky za Pánem Ježíšem Kristem. Držte se jedni druhého, jakož jest držela Panna Maria


Předchozí   Následující