Předchozí 0022 Následující
str. 19

synáčka svého na svém lůnu při jeho sv. křtu. Stůj † stůj † stůj † stádo Boží na tomto poli, tak jakož jest stála Panna Maria se sv. Janem pod křížem, anebo jako stojí drahé Boží tělo a drahá Boží krev v kalichu na sv. oltáři. Toho mi dopomáhej atd.

4. Pán Bůh ráčil počíti, tak já N. po jeho drahé milosti vyháním toto Boží stádo tímto průhonem na to Boží role. Pane, nemohu pro vlka — vlčici, pro rysa — rysici, pro štíra — štíryci, pro hada — hadici, pro šršní devaternici, pro čarodějníky, kou-zedlníky, pro jinou divokou zvěř. Jdi tam, sv. Petře, k Panně Marii, na jejím sv. lůnu vezmi tři klíče, tři zámky, jdi tam k tomu stádu, kde se kolivěk pásti bude, zamkni tlamy všem vlkům — vlčicím, rysům — rysicím a vší divoké zvěři, aby tomuto stádu neuškodili, pokud mě N. písku z moře nevynesete, hvězdy na nebi nepřečítáte, tak vy zlí tovaryši poslaní i neposlaní žádné noci neučiňte. Toho mně dopomáhej atd.

5. Šla Panna Maria se sv. Petrem, sv. Blažejem, sv. Mikulášem, sv. Josefem přes hory Chaldejské. Potkali se s nimi devadesáte devět vlkův a vlčic, ptala se jich P. Maria: „Kdež se berete vy proklatí vlci a vlčice?" „Jdeme tam na to role, abychom škodili tomuto stádu." „Jdi tam, sv. Petře, k východu, sv. Josefe, k západu, sv. Mikuláši k půlnoci, sv. Blažeji na poledne, aby nad tímto stádem žádné moci nemohli míti." Tomu mi dopomáhej atd.

6. Jdi tam, sv. Danieli, k mýmu stádu, zamkni vlkům jejich

tlamy a divoké zvěři, ať neškodí tomuto stádu z předku ani ze zadku, tak jakož jsou neškodili lvové v jámě Babyloně tobě, sv. Danieli. Toho mi dopomáhej atd.

7. P. Ježíš Kristus po svém sv. umučení ráčil jest na kříži říci to poslední slovo „dokonáno jest". Tak já N. po jeho drahé velebnosti a milosti tato pravá a sv. slova zavírám, aby toto mé žehrání, zaklínání k dobrému prospěchu a užitku bylo, tak abych já N. s tímto stádem mohl bezpečen pásti. Toho mně buď nápomocna trojice sv. Bůh Otec †Bůh Syn † Bůh Duch Svatý † Amen."

III. Aby se krávy netrkaly.

Když se krávy na první pastvu vyhánějí, potrou se třikráte po hřbetě, aby se netrkaly. Na západní Moravě potírá je hospodyně mezi roharna čerstvě pečeným chlebem. Potrou-li se na veliký pátek sněhem nebo ledem, nebudou na pastvě strečkovati (Valašsko).

Když dobytče trká, vyvede se ze chléva a potom se tlačí zadkem do chléva. Koupí-li se trkavé dobytče, než se zavede do chléva, nabere se do hrotka vody, dobytče polévá se mezi rohy a potom se prázdným hrotkem třikráte po čele uhodí (od Bzence).


Předchozí   Následující