Předchozí 0023 Následující
str. 20

Trká-li kráva, ať se jí převleče přes hřbet špinavá košile, neb ať ji přetáhne žebrák svou holí, nebude trkati (Vsetín).

Když pastýř na vesno poprvé vyhání, zajme dobytek na „stanovisko" (kde celý rok poledňouvá), obejde třikráte celé stádo do kola a obsypává je hlinou ze hřbitova. Dobytek nestřečkuje a nerozbíhá se. Ale hospodáři neradi to vidí, protože prý dobytek z toho dostane vši (od Strážnice).

Stává se někdy, že dobytek na pastvě s některého místa ni hnouti se nechce. Tu se vezme šípový prut, dobytku se jím vybije a prut se za záda hodí (Valašsko).

IV. Běhání. Telení. Odstavování.

Když najdeš cestou hrách roztroušený, posbírej ho a schovej dobře. Chtěl-li bys, aby se ti jalovice běhala, vezmi ho tři zrnka, ale ne holou rukou, a dej jalovici sežrati.

Nechce-li se kráva běhati, hledej na hrušce takového dřeva, co na ní uvízlo, když s ní sráželi ovoce. Tím dřevem uhoď krávu třikráte do boku a půjde za hodinu k býkovi. Téhož účinku dosáhneme, dáme-li krávě sežrati v chlévě tři „řezníčky" (stínky stromové).

Zavede-li se kráva k býkovi s plným vymenem, bude míti jalovičku; jinak se líhne býk.

Když přivedou krávu od býka, provaz, na kterém ji vedli, dají honem pod díži nebo pod mísu, aby zůstala stelná. Na Valaších položí metlu (koště) a prut, kterým se kráva poháněla, křížem na práh chlévový, krávu očáknou třikráte bařinou, a provaz, na kterém se vedla, hodí za kamna na pec a tam nechají do třetího dne, nebo krávu tím provazem třikráte čásnou po hřbetě.

Aby se kráva „nepřebíhala" („nevracela"), udělá se na mo-touzi devět sukův a moutouz dá se krávě sežrati (N. Město).

Když se kráva otelí, hospodář obnese tele na zemi ležící, než se dá krávě olízati, třikráte potom říkaje: „Narodilo se nám teler jaký div! Ať ten rod žádnej neuřkne, dokud ten rod bude živ". Potom patu přitlačí třikráte teleti k hlavě (záp. Mor.).

Ulíhlému teleti nedej cumlati, až mu uřízneš z každého kopyta po kousku paznehtu křížem, to je z pravé nohy přední a z levé zadní a naopak, a dej mu to po cumlání s chlebem snísti, pak ti ho žádný uřknouti ani očarovati nemůže (od Telče). Jinde úřizky spalují.

Na odstavení má prý se ulíhnouti tele s osmi zuby. Má-li jich méně, nehodí se odstavit; takové tele prodají „masařovi"


Předchozí   Následující