Předchozí 0055 Následující
str. 52

A nyní vraťme se zase k programu jídelnímu. — Jak se upravují nové brambory, o tom netřeba mnoha slov. Uvařeny s kmínem, omastěny řádně čerstvým máslem a nasypány tvarohem nebo strouhanou homolkou, platí za pochoutku i těm, kteří si v bramborech nelibují, protože prý je to jídlo hladové, t. j. dostavuje se po nich příliš brzo hlad. „Najez se bramborů do syta a podívej se na slaměnou střechu — máš hned zase chuť na jídlo" — slýchal jsem před lety říkati moudrou, zkušenou hospodyni. Ačkoli pak není známo, v jaké logické spojitosti jest slaměná střecha se zmíněným darem božím, tolik lze věřiti, že se novými brambory vždy lépe nasytíme, je-li při nich pečené kuřátko.

Přeje-li si hospodyně, aby staré brambory dostaly příjemnou chuť nových, přidá k nim, stavíc je oškrábané na plotnu, se solí též petržele a kmínu. Ty potom rozkrájí na půlky nebo čtvrtky, omastí a nasype tvarohem, a to jsou brambory maštěné. — Zbudou-li v poledne brambory vařené, oloupou je, večer je na drobno rozkrájejí na kastrol, kamž přišel již řádný kus omastku, a když se opékají, klofou je lžicí na drobné kousky a míchají, aby se nespálily. Odtud jim říkají k1ofané nebo opékané.

Velmi oblíbeny jsou míchanky. Takovýhle jest na ně recept: Oloupáš syrové brambory a dáš je vařit; potom sleješ, naleješ na ně nevařené mléko nebo smetanu, zároveň též omastek a vše rozmícháš na kaši. Omastek, komu to tak lépe chutná, dávají též na vrch zároveň se zasmaženou cibulkou. — Zvláštní druh jsou míchánky se zelím. Při tom se obě součástky uvaří každá zvlášť a potom teprve smíchají. Také na to přijde s omastkem zasmažená cibulka.

To jsou asi všecky pokrmy, které naše selky připravují z bramborů samotných. Kde a jak jich užívají ku přípravě jiných krmí, spatříme níže.

(Pokračování.)

Vodník v podání lidu českého.

Sebral Jos. Košťál.

Z báječných bytostí, jež ve vodě žijí, v popředí stojí vodník, u Poláků „topielec", u Rusů „vodjanik", u Jihoslovanů „vodar" ; Slováci jmenují ho „molek" — v Čechách nazývá ho lid obecný „hastr-manem" (z něm. Wassermann).

Vodník vládne všemu, co na vodě i ve vodě se nalézá. Plavcům a rybářům, kteří ho zvláště ctí a jeho se bojí, prokazuje rozmanitá, dobrodiní, jest jim příznivý při plavbě a lovu, půjčuje jim peníze, chodí na jejich svatby, bývá kmotrem jejich dítkám.


Předchozí   Následující