Předchozí 0066 Následující
str. 63

stává z ostrého, jílem pronášeného kamení a červeného písku, což se již po více let k úpravě cest obecných vyváží, tak že do nynějška jest z celé této výměry vybrána vrchní vrstva do hloubky 1 m. a místem ještě hlouběji. Žel, že těmi pracemi i pohřby zde uložené naprosto se zmařily. Dle svědectví jednotlivých osob, při vývozu zaměstna-ných, naskytovaly se od samé cesty až po hranice sousední parcelly 386. nádoby rozličné velikosti a podoby, střípky, drobné kosti, popel, drátky bronzové atd. Celých popelnic však nevydobyto, beze vší pochyby hlavně pro nevšímavost a nepozornost dělníků.

Parcella č. 385 jakož i sousední č. 386, kdež se též popelnice nalézají, neliší se od ostatních okolních pozemků polohou i ostatním zevnějškem ničím. Cesta z Osic do polí vedoucí dotýká se její jižní hranice, strana západní sousedí s polem zádušním. Žádný pahrbeček neoznačuje toto pohřebiště. Popelnice vyskytují se obyčejně 15 cm. pod povrchem ještě v ornici a málo která jest nedotknuta. Kol jedné nebo dvou velikých popelnic, plochými poklicemi přikrytých, kupí se popelničky a jiné nádobky větší i menší, někdy až 16 kusů v nepravidelném ladu a skladu, buď úplně převrácených, přímo stojících anebo sklopených, menší ve větších umístěné. Celý takovýto pohřeb jest jen prostě v zemi uložen, aniž by byl kameny obložen nebo jinak ohraničen. Nádoby bývají naplněny kostičkami, popelem a zemí, v čemž jen v řídkých případech vyskytnou se skrovné dárky bronzové. Okolní země vykazuje vyluhováním popele tmavošedé zbarvení. Jednotlivé pohřby jsou nestejně, obyčejně však 2,5 m. od sebe vzdáleny.

Teprve v podletí r. 1888 dozvěděl se tamější řídící p. Aug. Weissbauer náhodou o nalezišti a věnoval mu od té doby pokud čas stačil s pány učiteli Kubíčkem a Slugou větší pozornost. Těmto pánům podařilo se vydobyti některé menší nádobky, pak malé kroužky z bronzu a nákrčník (torques) z drátu krouceného. Ještě týž rok jakož i následující navštívil jsem Osice mnohokráte, a pokud ještě zbylý pruh obecního pozemku dovoloval, a s vědomím majetníkovým i na poli sousedním parc. čís. 386 jsem s dělníky zakopal, při čemž mi zvláště nápomocen býval učitel p. Sluga. Ale jak často se okázalo celodenní naše namáhání marným! Mělce uložené pohřby utrpěly v dřívějších letech úplného zničení, nad to pak jílovitý štěrk sloučil se s nádobkami tak, že nebylo lze při největší bedlivosti tyto bez poškození vyprostiti. A tak získáno nádob všech druhů jen 23 kusů, kromě většího množství střepů z různých popelnic, dále 4 přesleny a 24 bronzových milodarů; mezi nádobkami nalézají se 3 hrnky o 2 úškách bez okras, 6 menších misek s vodorovným čárkováním o 1 uchu, 1 džbánek o 2 úškách se širokým otvorem bez okras, 1 větší okřín s hladkým povrchem, 1 malý šálek o 1 uchu, 9 hladkých osudí rozličné velikosti, 1 osudíčko o 2 úškách s vodorovným čárkováním po obvodu a 1 veliká nádoba, šedá, hladká s dvěma rýhami na krku a něco málo vyhrnutým okrajem a s poklicí.


Předchozí   Následující