Předchozí 0078 Následující
str. 75

červený šátek. Týden před svatbou, kdy již byli podruhé ohlášeni, jdou družičky s družbami zvát na svatbu. Když vkročí do světnice promluví takto:

„Nemějte nás v tom za zlé, že mi s naší všetečností bez vaší vědomosti do vašeho příbytku jsme vstoupili. Jsme posláni od pana otce, paní matky, pana ženicha, panny nevěsty, abyste se ode dneška za týden připravili a je do chrámu Páně doprovodili, až vy budete syna ženiti nebo dceru vdávati, že se vám míní ve všem dobrém odsloužiti; pochválen Pán Ježíš Kristus!"

Teď teprve je domácí lidé, kam přišli zvát, přivítají. Zvát chodí druž-bové i družičky společně přátely ženichovy i nevěsťiny, ale u přátel ženichových mluví neboli zvou družbové, u přátel nevěsty zvou družičky. Po přivítání dají na stůl chleba a něco k pití, buď rosolku nebo pivo, z chleba si každý ukrojí skývu a uschová ji do šátku. Když všechny hosty pozvali, přijdou k nevěstě a přinesou jí všichni od každého hosta ten kousek chleba, co si tam ukrojili (to proto, aby prý měla vždy dostatek chleba).

V neděli při třetích ohláškách sejdou se ženich s nevěstou, družbami a družičkami v našich Domažlicích, kde je hojnost krámů, zajdou do některého a nakoupí tam na čepení co je třeba pro nevěstu a družičky; to vše platí ženich. Co se potřebuje rozmariny, to platí nevěsta a družičky.

Když byli nakoupili, pak se ubírají všichni k nevěstě, kde matka nevěsty uchystala pro ně dobrou večeři; zde nějakou půlhodinku posedí, pak družbové se ženichem jdou domů a družičky zůstanou u nevěsty, mají pilno, zadělávají a pekou koláče, chystá se vše ke svatbě.– –V pondělí ráno jde ženich s nevěstou ke zpovědi, doma družičky pekou koláče a roznášejí je hostům. Mezi tím mužští také mají dost práce, zabije se nějaká kráva, prase a při tom dělají jelita. V pondělí před samým večerem nesou družičky košile, 6—8, jak jsou zámožné, pak má-li ženich sestry, nesou pro ně též od nevěsty dárky: fěrtochy (široká zástěra) anebo pěkné hedvábné šátky, pro matku vždy šátek, pro otce a ženichovi ještě koláč (vandrovní koláč), který má v objemu přes dva metry a když už je upečen na vrchu na mazání je vykládán všelikými cukrovými věcmi, jako: srdcem, koníky, kolébkou a p. a uprostřed je kytička z rozmariny. Tam se družička drobet pozdrží, dostane večeři a pak ženich po ní pošle nevěstě střevíce, punčochy a také koláč, muzikanti potom vyprovázejí družičku až domů, totiž k nevěstě; když přijdou ke dvoru, zahrají nevěstě štanddle (za-staveníčko), hoši z vesnice střílí na oslavu, pak jdou do světnice, tam si trochu zatančí a rozejdou se k domovu.

Teď nám nastává úterek, den svatby.

Když je nevěsta ustrojena, zavedou ji do komory, tam je vystláno manželské lože, na kterém je mnoho velikých peřin ; na vrchní podušku, na cejchu sejde 8 dlouh. lok., 3 polštáře po dvou dlouh. lok., druhá poduška 7 1/2, a třetí 6 lok. dlouhých

U toho vystlaného lože stojí truhla, na které nevěsta sedí a pláče; plakat musí, kdyby neplakala, říká se, že by jí krávy nedojily, až bude hospodyní. Do té komory se k nevěstě scházejí dívky z celé vsi, tam se s ní loučí, pláčou s nevěstou a přejí jí štěstí; dostanou tam také ta děvčata pivo a koláč, ta ale na svatbu nejdou, jen so tam s nevěstou rozloučí. Pak se očekává příchod ženicha. Ten již také přichází s hudbou a zpívají:

„Jdeme, jdeme k vám do domu, dáte-li mi vaši dceru ? Dáme, dáme, dáme rádi, vždyť jsme vám ji vychovali, k dobrému jsme ji vedli."

Při zpěvu je muzikanti doprovází.

„Tluču, tluču, otevřete, vaši dceru dát musíte, my jsme přišli k vám."


Předchozí   Následující