Předchozí 0079 Následující
str. 76

Mezi tím však nežli se ke statku přiblíží, družičky zavřou dům a družba musí na dvéře od domu třikrát zaklepat, pak teprve se jim otevře dům a nastane ticho, družička drží džbánek piva v ruce a podává nejprve ženichovi připíjet a dvakrát mu jej zase vezme, až po třetí teprve řekne: „Dej všem okolo;" potom je vítá:

„Vítám vás všechny vespolek, jak domácí, tak přes pole, kdyby Vás bylo na sta, na tisíce, každému bych dala po kytičce, kdyby tu byl můj nejmilejší, tomu bych dala nejpěknější. Pane ženichu! chci se té uctivě ptáti, co ode mne chceš žádati, šáteček, kytičku, nebo pannu nevěstičku." —

Ženich odpovídá: „Všechno na pořád!"

Tu zas družička: „Pane ženichu, to se mně na tebe nejlepší líbí, přijímáš ode mne zlí i dobrý. Pán Bůh ti dej štěstí, mne ještě lepší, málo peněz, mnoho dětí, Pán Bůh tě dej štěstí do smrti nejdelší. — — Vítáme tě, ženichu, podávám ti pravou ruku, z gruntu srdce tvojí lásce ti ji podávám, bys sobě pro nevěstu šel, bys ji za ručičku vzal, na oddavky jsi s ní šel."

„Jdi ty, družbo, do komory,

nevěsta na truhle sedí,

ona sobě bílým šátkem oči stírá.

Jdi a vem ji za ručičku

a přiveď ji před matičku,

ona se s ní rozžehná."

Mezi tím zpěvem družičky propouští ženicha a jeho přátely do světnice a zpívají zase:

„Kdepak jsou rodiče, kteří tě chovali, aby ti naposled požehnání dali."

Ženich zastaví se uprostřed světnice, jeden muž (plampač) vstoupí před rodiče a praví:

„Drazí rodiče, před čtrnáctí dny šli jsme kolem vaší zahrady a viděli jsme tam překrásnou růži, ptáme se vás, jestli byste nám ji dovolili utrhnout?" Na to rodiče odpovídají „dovolíme." Pak jde plampač do komory pro nevěstu. Nevěsta má červený šátek v ruce a ten mu dá, on odvede nevěstu z komory nejdříve k ženichovi, kterého ona přivítá a pak ji vede před rodiče. Nevěsta klekne a plampač prosí rodiče, aby udělili nevěste požehnání. Nevěsta rodičům políbí nejdříve nohy a oni ji žehnají sv. křížem.

Mezi tím družička má připravený talíř proutků rozmarinových, ovázaných červenou stužkou a rozdává je mezi svatební hosty, každému po proutku a druzí svatební zpívají:

„Muziky hrajou ku dvoru,

kam pak se schovám, má zlatá mámo,

do domu, do domu, do domu.

Když jsi se chtěla, má zlatá dcero,

schovávat, schovávat, schovávat,

neměla ty jsi, má zlatá dcero,

slibovat, slibovat, slibovat.

Já jsem neslíbila žádnému,

jenom Honzíčkovi samému, samému,

jenom Honzíčkovi samému."

Když rodiče dali nevěstě požehnání, tu ji družba vezme za ruku a vede ji ven a ženich jde rodičům za nevěstu poděkovat, políbí jim ruku a jde za nevěstou, pak se ubírá celý průvod do kostela k oddavkám, muzikanti hrají a zpívají: „Už mou milou na oddavky vedou atd." a jiné rozmanité písně.

(Dokončení.)


Předchozí   Následující