Předchozí 0088 Následující
str. 85

6. Kdo má škytavku silnou, ať zatají dech a třikráte po sobě říká:

Šla škytavka přes moře,

potkala tam Řehoře,

Řehoř vyšel,

škytavka tam zůstala.

Někteří praví, že to pomáhá jen ponejprv, vícekráte pak nikoli.

7. Tomu, kdo rná škytavku, dá se píti voda ze sklenice. Zatím co pije, hodí se mu nůž do sklenice a škytavka přestane.

    Vojtěch Štětina, t. č. v Kokořově u Nepomuka.*)

@NZ@Referáty o spisech.

Die Herzegoviner verglichen mit Čechen und Deutschen aus Mähren, nach Major Himmel's Messungen von Dr. A. Weissbach. (Mitth. d. anthrop Gus. in Wien. Supplement.) Wien 1890. Major Himmel prozkoumal a změřil v Mostaru 180 bosensko-hercegovinských vojáků (Jihoslovanů) a ku srovnání 37 Čechů a 38 Němců z moravského znojemského pluku čís. 99 a sebraný materiál odevzdal ku spracování Dru. Weissbachovi. — Weissbach nalezl v průměru:



Hercegovci jsou tedy největší, Češi nejmenší; u prvních převládá tmavý typ, Češi a Němci jsou, pokud se týče světlosti vlasů, sobě rovni, ve světlosti očí stojí Němci na prvním místě (srovn. výsledky docílené u dětí G. Schim-merem v spisu „Die Erhebungen ü. d. Farbe d Augen, d. Haare und d. Haut 1). d. Schulkindern Oesterreichs, Wien 1884). — Všichni tří jsou krátkolebí, Her-cegovci nejvíce. (Průměrný index Čechů 83,6 pokládám za poněkud nízký). V závěreční větě vykládá Weissbach, že Češi mají „nejdelší a nejužší, nahoru velmi málo, dolů (k úhlu dolní čelisti) nejvíce se sužující obličej; obličej Němců jest dole poměrně nejširší", a dále: „nejširší nosy (dle indexu) mají Němci, nejužší Češi". Docílených výsledků nesmíme však přeceňovati, neboť byl jednak materiál příliš malý, jednak byl vzat právě z okresu smíšeného, kde se typy málo v čistotě udržely. Anthropologickou národnost jest pak velmi těžko, ba nemožno zde určiti. Lépe by byl Dr. Weissbach učinil, kdyby byl Herce-govce srovnal přímo jen se skupinou „moravského obyvatelstva z okolí znojemského".    Dr. J. Matiegka.

Šnajdr Ludvík, c. kr. konservatoř. Počátkové předhistorického místopisu země časké a některé úvahy odtud vycházející. Pardubice.


*) Takto budou otiskovány příspěvky, jež redakci byly a budou zaslány od kteréhokoli ochotného sběratele. Za horlivé sbírání lidového podání a jeho zasílání pro uveřejnění v „Č. L." prosíme snažně všecky, kdož mezi lidem českým žijí.

Předchozí   Následující