Předchozí 0120 Následující
str. 117

něhož mrtvola sedíc byla pochována; vedle kostry byly 4 hliněné nádoby, které nyní ve sbírce p. hraběte Černína uloženy jsou."

C. Kultura duchcovských sponek a náramků s dutými polokoulemi: Moravěves (Pam. arch. VII. str. 63 a Vocelův Pravěk str. 532). Dr. Födisch píše: „Spodnější kulaté hroby na způsob nálevky ku spodu se ouží a kostry — popelu v nich není —¦ sedí v nich tak, že kosti pánvičné na nejspodnějším místě se nacházejí. V hrobech těch vyskytuje se mnoho věcí bronzových: náramky, nánožky s velikými dutými polokuličkami, fibule dvojité, spirálky z drátu bronzového a j."

Nehasice aVelemyšleves (tamže a Mitth. d. "Wiener Anthrop. Ges. II. str. 64). Totožné hroby dle zprávy Foedischovy.

Žatec (Mitth. f. Gesch. d. Deutschen in Böhmen 1869. VII. str. 200). Zde objeven hrob, v němž kostra seděla a u sebe kromě jiných věcí z bronzového drátu měla pletené spínadlo, dva články bronzového řetězu, kamennou kuličku a železný nůž.

D Doba pozdní: Hrázsko u Mšena (Pam. arch. IX. str. 456. Na tamním pohřebišti byla r. 1850 „objevena kostra sedící kamenem přikrytá" mezi jinými nataženými kostrami. Pohřebiště patří jistě do nejmladší doby.

Kopidlno (Pam. arch. XIII. str. 45.). Na místě, kterému se „na stínadlech" říká, „uhodili dělníci na řady hrobů, v nichž byly kostry „bobkaři" . . . „lebky všech mrtvol ležely mezi nohama" Milodarů u nich žádných nebylo.

Tasnovice u Hostouně (?) (Mitth. d. anthr. Ges. in Wien VI. str. 43). Na bývalém hradišti na hoře sv. Vavřince nalezeny kostry ležící i sedící, na jejichž 5 lebkách se našlo tolikéž bronzových kruhů.

Zakolany. Dle laskavého sdělení pana Josefa Hellera v Za-kolanech byla na dvoře tamního cukrovaru, kde p. Felcmann zjistil již více hrobů z pozdní doby, nalezena též kostra „v sedě", mající mezi nohama hrnec typu pozdního, na hrnčířském kruhu zhotovený. O pohřebišti tom jakož i o lebce zmíněného bobkaře dovolím si jinde bližší zprávu podati.

Zbuzany u Prahy. Pan dr. Rožánek zjistil zde při zkoumání pohřebiště z pozdní doby jednu sedící kostru, jak se dle polohy lebky (v pánvi) a rozložení ostatních kostí dalo souditi. Esovitě zakončené záušnice stanoví určitě dobu pohřebiště.

Do určité doby nemohu zařaditi následující hroby:

Pfohls-Feld u Chuděřic (Pam. arch. VII str. 509). Frost tam soudí, že kostry ve 4 skříňkových hrobech byly v sedě pochovány.

Bezno (Pam. arch. XI. str. 480). V ulici hrnčířské pod podlahou jednoho domu nalezena kostra sedící.


Předchozí   Následující