Předchozí 0121 Následující
str. 118

Radim. Úplně jistým případem tří koster sedících zdá se býti nový nález p. Vaňka v Radimi, o němž však širší zpráva nebyla dosud podána.

Z podaných zpráv, někdy nespolehlivých (Kopidlno), nebo neurčitých (Chotiněves, Petršpurk atd.), někdy až přílišnou stručností se vyznačujících vychází přece tolik na jevo, že pochování v poloze sedící (bobkaři) nebylo v Čechách neznámo, a že v jednotlivých případech vedle pohřbívání koster natažených od doby neolithické až do doby pozdní bylo prováděno.*) Určitě znějící zpráva o pohřebišti v Chodov-licích, a obzvláště zcela spolehlivá zpráva p. Vaňkova o radim-ském nálezu, Foedischova o moravěveském a nehasickém dokazují, že někdy (snad pouze v době bronzové) tvořily hroby se sedícími kostrami i celé hřbitovy. **)

V pozdní době jest u nás jak v cizozemsku podobný pohřební způsob i na větších pohřebištích vždy jen výminkou (na hroby v Kopidlně neberu ohledu). Pohřbívání bobkařů mezi žárovými hroby doposud

U nás zjištěno nebylo.

(Dokončení.)

Lidové povídky o panovníkovi, povolaném od železného stolu.†)

V. Tille.

O dvou panovnících vypravuje lidové podání, že byli k vládě povoláni, od železného stolu: o českém knížeti Přemyslovi a o uherském králi Štěpánovi.

A. 0 Přemyslovi.

Pověst o Přemyslovi vyrostla v českém lidu v době, z které nemáme téměř žádných zpráv. Byla velmi rozšířena, v rozmanitých variantech, udržela se v nepřetržitém ústním podání až do doby, kdy ji

i


*) Prof. Smolík v článku „Bobkari" v Otttově Slovníku Naučném
popírá existenci sedících koster v zemích slovanských
**) Podobné hřbitovy známy jsou i jinde, na př. Monsheimu (Lindenschmit, das Grabfeld am Hinkelstein bei Monsheim: Arch. f. Anthrop. III. str. 101), kde byly u koster nalezeny hlavně broušené kamenné nástroje; na ostrově Csepelskéin v Uhrách (Archaeol. Értesítö XIII. str. 50) s nádobkami, jejichž okrasy vyplněny vápnem.
†) Ukázka z komentáře k lidovým povídkám, nasbíraným na moravském Valašsku.

Předchozí   Následující