Předchozí 0123 Následující
str. 120

čítá je podrobně) a z těch si zpředl pověsti. Povolání Přemyslovo od železného stolu nevykládá žádný z nich.

I.

Jak vznikla pověst o Přemyslovi, v které době asi, jak již po-dotčeno, nevíme. První zapsal ji Kosmas. Byl šlechtic, kněz, kanovník pražský, zemřel v osmdesáti letech roku 1125. Několik let před. smrtí napsal latinsky kroniku českou a v ní na počátku vylíčil děje za Kroka, Libuše a Přemysla „z báječného vypravování starců." Vypravuje velmi obšírně takto*):

Krok zemřel a zanechal tři dcery: Kázi, Tetku a Libuši. Libuše, v radách prozřetelná, mravná, bystrého ducha, stala se kněžnou. Bohužel však byla hadačka. Toho času dva její bohatí a urození poddaní přeli se o mez sousedního pole. S křikem se tupíce předstoupili před kněžnu rozloženou na měkkých poduškách, aby je rozsoudila. Když rozhodla po právu, odsouzený prskaje a tluka holí o zem kněžnu potupil hanebnými slovy, pravě že ženy mají dlouhé vlasy a krátký rozum a že hanba je mužům, tisknou-li je ženská práva. Libuše ovládajíc se odvětila, že proto se jim zdá málo rozuměti, poněvadž nesoudí je metlou železnou.**) Holubi také kdysi pohrdli běloučkou kání, kterou si zvolili za krále a zvolili jestřába, jenž zabíjel vinné a nevinné a do dnes holuby sežírá. Propustila pak lid domů řkouc, že toho vezme za manžela, koho oni na druhý den si vyvolí. Zatím svolala sestry své a ďábelským hadačstvím vyzvěděla s nimi kdo bude budoucně knížetem a kde přebývá (Kosmas vysvětluje jich kouzelnou moc hadačství pa-rallelami z klassického starověku). O sněmě druhý den varovala lid, aby rozvážil a později nelitoval jako žáby, když je počala usmrcovati hydra, kterou si zvolily za královnu. Vylíčila jim zevrubně krutou moc a přísnost budoucího knížete, marně však. Sprostá chasa žádala knížete. Po té pravila kněžna asi toto: „Hle, za oněmi horami (ukázala na ně prstem) kde řeka nevelká Bělina a na ní vesnice řečená Stadice. V území jejím je úlehle, v délce i šíři 12 loket, která ač leží uprostřed mezi tolika rolemi, přece k žádné nenáleží roli. Tam kníže váš oře dvěma voly strakatýma; jeden vůl má bílou pásku kolem a hlavu bílou, druhý jest od čela po zádech bílý a zadní nohy má bílé. Vezměte mou řízu, klok i převlaky, jaké sluší knížeti, vyřiďte muži vzkázání od národu i ode mne a přiveďte sobě kníže a mně manžela. Jméno muže jest Přemysl, kterýžto na hrdla a hlavy vaše vymyslí mnohá práva. Jeho pokolení potomní bude v celé této zemi panovati na věky a déle." Poslové ustanovení váhali neznajíce cesty


*) Fontes rerum bohemicarum II. p. 8 nn. Kosmas lib. cap. 4—7. Překlad
Tomkův.
**) ibid; Cosmas I. 4 : Ita est, inquit,ut ais; femina sum, femina vivo, set ideo parum sapere vobis videor, quia vos non in virga ferrea judico; . . .

Předchozí   Následující