Předchozí 0129 Následující
str. 126

barvy jest), abys žádnému užitku nedávala, abys ho svému opatrovníku nechávala."

Krávě po otelení podkuřuje se vemeno práškem z hadích šupin, bavlny, zelin a z chlupů lasice, zabité před Jiřím, a dávají se jí píti zeliny, by jí čáry neškodily. (Od Třebíče). Jmenovitě ze „spoříčku" (sedum acre) kráva hodně dojí.

Na Valaších podkuřují krávu „nánosem" z řeky nebo potoka, bezvrškou (melithis melissophyllum) a měsíčkem (calendula off.). To vše se potře kolomazí a obalí vosím hnízdem. Potom dají krávě sežrati křenový kořen. Také jí dávají do prvního nápoje zámek, aby zamkli moc čarodějnicím.

Aby kráva dávala hojně a dobrého mléka, když se otelí, dají se jí sežrati s chlebem devaterník nebo tři kousky cukru, nebo kousek medu, a tři žloutky „ve jméno sv. Trojice a na Boží požehnání", aby měla žluté máslo. (Od Brna). Nebo: Vezmi chléb a skroj topinku, usuš a nastrkej do ní česneku; pak dávej po kousku krávě. (Od Telče).

Chceš-li míti hodně másla a pěkné žluté, dávej kravám květu z „pupavy" (pampelišky). (Od Strážnice).

Na západní Moravě dávají krávě po otelení do nápoje cípky z vánočky, ořechy od štědrého dne a med.

Aby krávy hodně dojily, dávej jim v slaném chlebě podražec jednou za týden; kdybys jim dával často, vemena by se jim od množství mléka potrhala! (Od Telče.)

Na Valaších dávají krávě do prvního nápoje po otelení žloutek, hřeben, tlúček (trdlo) a „kravské koření" (hřebíčky, stokláska, zázvor, pepř), aby měla mléko chutné, máslo žluté, aby se dobře stloukalo a vemeno se jí nezávalovalo (nezatvrdalo).

Aby kráva vždycky husté mléko měla, když jalůvka poprvé k teleti jest, udělej jí ze tří slepicích vajec svítek, dej do něho kafru, a potom po otelení a po prvním podojení dej jí to v nápoji. (Od Telče).

Když je kráva před sv. Jiřím stelná, dá se jí s chlebem srdéčko krtičí polknouti. Kráva bude měkká na dojení a dá hojně mléka. Touž moc má také srdéčko netopýří, ba ještě větší; neboť rukopisná jedna knížka lékařská radí dávati ho krávě jenom polovici, „dal-li by celé, nemohla by časem ani svého mléka držeti." V téže knížce „na opravu dobytku kravskýmu" radí se toto: Na štědrý den, nežli slunce vyjde, zabij tři kuřata a krev z nich vyceď. Potom vezmi tříštěk na svém nátoni a slož z nich ohníček a usuš na něm každé krávě po třech topinkách, tou krví je omaž a dávej až do nového roku. Když chléb pečeš, z každého pečení usuš každé krávě po topince a tou krví omaž. Budeš míti užitek a nebojíš se škůdce.


Předchozí   Následující