Předchozí 0197 Následující
str. 194

na rozmetané hroby a jeden zasahoval až do okruhu jedné jámy. Již na povrchu lišila se země jam i hrobů tmavou barvou od opukovité bělavé ornice okolní.

Hroby zvolenoveské mají ráz známých hrobů únětických. Jsou sdělány buď v pouhé zemi nebo kamením obloženy; vzá-cněji kostra přikryta ploskými kameny. Kostry leží hlavou k jihu na pravém boku, nohy i ruce jsou skrčeně k tělu přitaženy. Otevřeno velmi pozorně 14 hrobů, z nichž VI. byl rozmetán orbou. V I. hrobě rozsety bronzové korálky a půl přeslenovité plošky; únětická jehlice bronzová s úškem ležela při levé straně v hrobě již mezi roubením kamenným. Ve II. hrobě objeveny tři kančí kly, perly jantarové, jehlice únětická i zlatá náušnice podvojně z drátu svinutá. Do III. hrobu položena při pravé straně prsou nádobka kulovitá s hrdlem komole kuželovitým a též únětická jehlice. Ve IV. hrobě při skrčené kostře byla velká perla jantarová; v pátém valounek, bronzová dýka se čtyřmi nýtky a únětická jehlice. V VII. hrobě vězel jen korál jantarový; za to do VIII. přiložena pěkná ozdoba náhrdelní z jantarových perel a trubiček z drátu bronzového. Zajímavo, že i nahoře zavinutá jehlice bronzová se zde objevila a nádobka tvaru již dotčeného. IX. a X. hrob obsahovaly jen jehlici s úškem. Za to do XI. přiloženy hojnější milodary, totiž bronzový náramek s konci otevřenými, náušnice, veliké korály jantarové a jeden věneček provrtaný k zavěsení. Ve XII. hrobě ležely pod lebkou dvě malé náušnice zlaté svinuté, pak bronzové šídlo s kostěnou násadkou, dvě jehlice bronzové, valounek, tři klouby a mnoho korálků jantarových; pak též nádobka baňatá s kuželovitým hrdlem. Velmi zajímavé jsou široké náramky bronzové z XIII. hrobu, jež jsou pokročilejšími napodobeninami svinutých náramků únětických, ježto zde již prostě na širokém náramku proužky drátu nazna-čeny. Ještě další pokrok pozoruje se na širokých otevřených náramcích se žebírky, jaké objeveny v jihočeských mohylách, v mohyle na Hájku u Šťahlav a v hromadném nálezu blíže Žehušic. Ve XIV. hrobě uhozeno na dva oblé náramky otevřené a maličké náušnice, svinuté podvojmo ze zlatého drátu. Dvě jehlice únětické také zde spočívaly na prsou a různě ležely dva zvířecí kloubky a dvě zvířecí kosti. Nádobka baňatá doplňovala úpravu tohoto hrobu.

Poněvadž byly kosti velmi zpráchnivělé, nebylo lze zdvihnouti žádnou kostru a jen půl dlouhé lebky zachráněno; za to však fotografována jedna skrčená kostra i s obkladem, kterýžto vzácný obrázek uveřejní nálezce pan V. Schmidt, až v „Památkách archaeologických" hroby obšírněji popíše. Tím přibyly nám zase dobře prozkoumané hroby skrčených koster českých z levého břehu Vltavy. Jen mimochodem podotýkám, že jehlice s hlavicí úškovitou objevena též v žárových hrobech u Měníka blíže Bydžova, kdež i duchcovská fibule zjištěna.    Konservator Kl. Čermák.

Předchozí   Následující