Předchozí 0201 Následující
str. 198

přidati zevrubnou zprávu, odkud jsou všecky věty čerpány; 4. nové materiály sbírati a to pokud možno zevrubně jak dialekticky, tak topograficky.

Na těchto základech pak nadíti se můžeme zdárného výsledku, z nich vyjíti může podobná sbírka, jakou se mohou honositi jiní národové západoevropští a mnozí slovanští.

Ze žďárských hor.

Podává Vlasta Pittnerová. @PP@(Dokončení.)
(Dokončení.)

C. Rodinné poměry.

Otec, pantáta zůstává hlavou domácnosti, i když jest již na výminku. Děti jinam provdané i přiženěné, podrobují se jeho vůli a radě. Ve statcích má hospodář odstoupivší zvláštní světničku, někde i domek; v chalupách sdílí světnici s hospodářem. Výminkářům říká se „starý pantáta a panímáma", v menších živnostech „dědoušek a babička" (ve zdejší výslovnosti bábička), byť i třeba vnuků posud nebylo. Někde si vaří výminkáři sami, ponejvíce však jídají s hospodářem z jedné mísy.

Rodiče hospodářovi tykají nevěstě, ale ve statcích vykají a říkají „panímámo" i synovi hospodáři „pantáto", křestným jménem nenazývají mladé hospodáře, mluvíce o nich, nikdy, raději se užije slova „náš mladý, naše mladá". Děti rodičům vůbec vykají i dědovi a babičce, též strýcům a kmotrům, chasa tyká si mezi sebou, což i po provdání a oženění udržuje. Přižení-li se do statku nebo chalupy mladý hospodář, tyká mladším členům rodiny, ale tito mu vykají, též i mladé hospodyni, byť ji i dříve tykávali a nejmenují tyto švagře neb švagrová, ale pantáto a panímámo.

Kmotrovství se udržuje do kolikátého kolena, vždy se při řeči jmenuje kmotra, kmotra N. N.; je-li pouze muž kmotrem a mluví se o jeho ženě, řekne se „kmotr na př. Jurmanová"; musela by dotyčná osoba sama kmotrovstvím státi, totiž dítě na rukou držeti, aby se řeklo „kmotra Jurmanová". Kmotrům líbají se ruce. Za zvláštní štěstí pro děcko se považuje, zdvíhají-li je ze křtu kmotři rodičův. Žijí-li z obojí strany, berou se raději ti, již otci byli sloužili, u ženských prý se tak štěstí nedrží a ženská, když se vdá, patří mužově rodině.


Předchozí   Následující