Předchozí 0220 Následující
str. 217

Polívkovi, jenž nastoupil na místo Dra. L. Niederla, který nedostatkem času byl nucen vzdáti se čestného tohoto úřadu.

Zároveň oznamujeme, že k národopisné společnosti česko-slovanské možná se tamtéž (ve výstavní kanceláři) přihlásiti za člena. Jakmile bude přihlášek s dostatek, bude svolána schůze, kdež volby a vše další se vyíídí. Přejeme nové společnosti upřímně všeho zdaru a účastenství hojného.

Sjezdy.

* Mezinárodní sjezd folkloristický v Londýně. První sjezd konal se r. 1889 v Paříži po čas světové výstavy, druhý právě jak jsme již v I. čísle oznámili, počátkem měsíce října v Londýně, za čilého účastenství domácích anglických i cizích účastníků; hlavně Francie vyslala tam první své folkloristy (Cosquina, Sébillota, Ploixe a j.). Sjezd zasedal v místnostech archeologické společnosti (Society of Antiquaries, Burlington House, London). Ve čtvrtek 1. října kongres odpoledne otevřen řečí Andrewa Langa. V pátek E. Sidney Hartland zahájil jednání třídy pro lidová podání. V sobotu účastníci kongresu navštívili Oxford, kde Ed. Tylor provedl je v novém ethno-grafickém museu universitní koleje (Pitt-Rivers Museum). V pondělí zahájil prof. Rhys sekci mythologickou, v úterý Sir Fr. Pollock sekci pro obyčeje a veřejná zřízení. Prof. Rhys ve své úvodní přednášce v sekci mythologické vylíčil moderní dějiny mythologie, pak poměr mezi mythologií a linguistikou. Sir Fr. Pollock kladl váhu hlavně na to, aby se v studiu obyčejů a institucí rozlišovalo bedlivě co jest árijského, a co ne. V úterý večer byla slavnostní hostina, ve středu kongres uzavřen. Mezi přednáškami vynikaly následující: „O záhadě diffuse" (Joseph Jacobs), „Otázka legend bohatýrských ve světle nových výzkumů o keltických a germánských ságách" (Alfred Nutt), „Původ mythologie" (J. S. Stuart-Glennie), Polemika proti theoriím Tylora a Spencera „H istorický podklad folk-loru" (D. Mac Ritchie), „O ciganských vlivech na podání anglického lidu" (Hindess Groome), „Některé poznámky o východních pohádkách" (Cosquin), „N earijské elementy v britických obyčejích" (G. L. Gomme), „Srovnávací studie obyčejů indo-evropských s hlavním zřetelem k obřadům svatebním" (Dr. M. Winternitz), „Svědectví folkloru pro evropský nebo asijský původ Arijů" (F. B. Jevons). Přednášející mluvil zde pro možnost styku bývalých Arijů a Finno-Ugrů. „Je-li tomu tak, musíme umístiti původní vlast Arijů na sever, pravděpodobně blíže hor Uralských, možno sice že v Rusku, ale ne u břehů baltických." Velkou debatu vzbudilo čtení práce lady Welby-ové o významu folkloru. (The Academy, 1891, No. 1013. The Athenaeum, 1891, č. 3337)    N.

* Mezinárodní sjezd předhistorické archaeologie a anthropologie V Moskvě r. 1892. Z dalších zaslaných zpráv o tomto sjezdu vyjímáme následující: Přihlášky účastníků zahraničných jsou dosud hojné. Z Čechů se přihlásili dále MUDr. O. Schrutz a prof. V. Dušek. Upozorňujeme, že badatelé němečtí, zejména vídenští v plném počtu se súčastní kongresu. Rada vynikajících účastníků navrhla již celou řadu otázek k diskussím sjezdovým; tak učinili pro kongress anthropologický zejména ďAcy. generál M, Brandenburg, prof. L. Beddoe, prof. P. Besonov, prof. A. P. Bogdanov, Conhaire, Chaudet, prof. St. Danillo, prof. B. Dokučajev, prof. Fellenberg, prof. Meyer, prof. J. Smir no v, prof. L. Stieda, prof. A Török, kons. M. Trojický, prof. J. Vilanova, řed. A. Voss, nejvíce pak prof. G. de Mortillet. Mnohé otázky jsou velmi zajímavé pro slovanskou i pro naši českou.


Předchozí   Následující