Předchozí 0221 Následující
str. 218

archaeologii. Přijdou znovu na přetřes nálezy v Předmostí na Moravě, prof. Beddoe, Bogdanov a Smirnov mluviti budou o původním anthropologickém typu Slovanů, Litevců a Finnů. Zejména Bogdanov slibuje podrobiti otázku kurga-novou v Rusku důkladnému rozboru. Také otázka po kmenové příslušnosti Skythů znovu se objevila. Vedle kongressu budou pořádány také výstavy odborné jen pro účastníky sjezdů, a to výstava authropologicko-archaeologická (přihlášen též prof. Dr. J Woldřich), zoologická, a jak nejnověji ustanoveno i všeruská botanická akklitmatační a výstava ruské geografie. Jak jsme předešlé ohlásili, připojujeme zde ještě některé výňatky ze stanov těchto mezinárodních kongresů: Sjezdu se může súcastniti a má právo na všechny jeho publikace každý, kdo se přihlásí u komitétu a zaplatí vklad. (Čl. 3.) Komité organisační zvolené vždy na posledním sjezdu pro sjezd příští rozšiřuje se dle potřeby. Členové jeho zahraniční mají titul „membre correspondant étranger". (Čl. 4 a 5 ) Komitétu tomuto náležejí všechny práce přípravné, a výbor jeho skládající se z předsedy, 6 místopředsedů, generálního tajemníka, 4 tajemníků a pokladníka, otevírá a vede i první schůzi sjezdovou. V této schůzi zvolí se však pro další schůze předsedové z účastníků kongresu. Výboru přidělena ještě širší rada (conseil). (Čl. 6 —10.) V druhé schůzi sjezdu volí se komise pro vydání jednání sjezdových, jež se skládá jen z příslušníků země, v níž se kongres koná. (Čl. 12.) Jednací řeč sjezdu jest pouze, řeč francouzská. (Čl. 17.) —

* Přes velké přípravy, které se dějí v Moskvě k tomuto sjezdu, Kusové nezapomínají na své domácí kongresy archaeologické. Tyto opakují se každý třetí rok. Jelikož poslední (osmý) sešel se loni v Moskvě, IX. ruský sjezd ar-chaeologický konati se bude v létě r. 1893 ve Vilně.

* Sjezd konservatorů rakouských. Během podzimu roku letošního měl se v Praze konati sjezd rakouských konservatorů. Z nedostatku dostatečné subvence však z něho sešlo.

Nové časopisy.

*A Journal of American Ethnology and Arehaeology. Editor J. Walter Fewkes. Vol. I. (VI. + 134 str.) Boston and New York 1891.

* Bulletin de Folklore, Organe de la societe du Folklore wallon (red. E. Monseur), Brussel, 1891, 1 sešit.

@NZ@Otázky a odpovědi.

Redakce děkuje všem p.t. zasílatelům odpovědí za čilé účastenství, s jakým provázejí tuto rubriku „Č. L." a prosí za další otázky i zprávy a doklady, jež se jménem zasílatelovým s ochotou budou otiskovány na tomto místě: 1. Otázka, zda jinoslovanský název „víla" koluje mezi prostým lidem českým, není-li to snad název jen knižný? — Alois Jirásek vypráví v „Čechách", V., že říkají: „Die Wile hat ihn verführt" v Bartoňovicích blíže Rokytnice v Orlických Horách, zabloudil-li kdo v lesích. Že se užívá slova „víla" na Turnovsku a Žamberecku srv. Archaeol. Pam. VI. 279. — Jos. bar. Krušina ze Švamberka v Třeboraticích u Čakovic: „Slova ,víla' užívá se na Železnobrodsku o splašené ženské: Lítá jako víla. Tamže slyšel jsem od staršího člověka (ale jen jednou) nadávku bosorka nebo vosorka;


Předchozí   Následující