Předchozí 0229 Následující
str. 226

jedině souditi na jednotnost obyvatelstva tento zvyk provádějícího, neboť tyto pohřby pocházejí všechny z doby, kdy brachycefalie v Čechách patřila vůbec k velikým výminkám.

2. Položení kostry. O významu polohy kostry bylo nahoře mluveno. Nápadno jest, že v hrobech z doby neolithické (Lovosice I. a Jičín) byly kostry nalezeny na levém boku, později na levém (Hospozín, Čížkovice) i na pravém (Bechlín, Slupy, Bráník-Hodkovičky, Lovosice II.) a konečně pak v době rozkvětu bronzu po uzena pravém boku (Únětice, Zájezd, Dobřichovice, Přemyšlení, Řeh-nice, Zvoleňoves). *) Později jest obvyklá poloha na znaku.

3. Obložení kamením. Starší pohřebiště (Lovosice I., Jičín, ale i Bechlín) ukazují pohřby v pouhé zemi, u mladších (Únětice, Ledeč, Dobřichovice, Řehnice, panská cihelna u Lovosic, Zvoleňoves, pak i Hospozín, Bráník-Hodkovičky) zdá se obložení hrobů kamením býti takřka pravidlem.

4. Smíšení s hroby jiného druhu. Pouze v době prvního bronzu nalézají se skrčené kostry vedle hrobů žárových, tu však velmi často. (Lovosice II., Bráník-Hodkovičky, Bechlín, Hospozín atd.)

5. Popel v hrobech. Kulaté kaménky, oblázky, které rozžhavené sloužily k ohřívání vody, byly často kladeny do hrobů starších dob. Podobně je nalézáme v hrobech se skrčenými kostrami (Lovosice I., Únětice, Malé Číčovičky). Popel v hrobě nacházený lze-si vysvětliti tím, že někdy nad otevřeným hrobem zapálen byl oheň. Snad i opálení lebky lovosické (Lovosice II., lebka 2.) lze tímto vyložiti. Podobně v Bráníku nalezena opálena levá ruka 4. kostry.

Podobné úkazy zaznamenal P. Wosinsky**) o pohřebišti len-gyelském. Tam byly však mrtvoly často přímo v popelovitých jamách uloženy. Zda byly to zbytky obydlí, v kterémž zemřelý byl pochován, anebo zdali byly udělány k pálení nějakých obětí, nelze nyní rozeznati. Pro obé nalézáme u moderních, primitivních národů doklady. Tak pochovává mnoho kmenů mrtvé ve vlastních jejich chýších a jiní udržují několik nocí nad hrobem oheň.***) Konečně nemá ani u nás-hoření svíček aneb lampičky u otevřené rakve jiný význam. Také na našich pohřebištích nalézají se někdy dosti obsáhlé popelovité vrstvy ;. že by se však skrčená ležící kostra nalezla přímo v jámě, která by se mohla za původní obydlí považovati, není mi dosud známo.


*) Tak i jinde na př. v Lengyelu [1. c] a v Kavkazu [1. c] zdá se být
tento zákon platný. **) Čtyři lebky ukazovaly stopy po žáru (1. c. str. 30, 31). Wosinsky však
považuje to za věc nahodile povstalou.
***) Srv. zvyky Galibů, Negritů a jiných ostrovanu Tichého Oceánu (R. Ver-neau „Les raees humaines" str. 146, 150, 775, Waitz „Anthropologie der Naturvölker" V. 2. str. 153, 155, VI. str. 405, 685), více kmenů v Africe a Americe (Waitz 1. c. II. str. 195, 414, III. str. 387, 419, 467) atd.

Předchozí   Následující