Předchozí 0231 Následující
str. 228

kultur, že tedy není pro jistou dobu nebo kulturu zvlášť charakteristickým, že však mezi pohřebišti se skrčenými ležícími kostrami nalézáme skupinu velmi přesně svou kulturou charakteriso-vanou, která také dle všeho jedinému i anthropologicky jednotnému kmenu neb národu děkuje svůj původ. Jest litovati, že doposud nemáme (kromě koster přemyšlenských) žádných tělesných zbytků, dle nichž bychom jeho tělesnou povahu mohli důkladněji poznati.

Dodatek. Ve schůzi sboru archaeologického v museu českém ze dne 4. prosince r. 1891 oznámen byl nový nález skrčené kostry „na Bezdězích" u Předboje blíže Kojetic, u níž byla nalezena řada koralů z pálené hlíny.

Pověry a zvyky lidu moravského při hospodářství.

Napsal F. Bartoš. @PP@(Pokračování.)
(Pokračování.)

VIII. Koně.

Chceš-li míti koně tučné, usuš netopýra a nakuřuj jím koně. Aby koně měli pěknou hladkou srsť, vykop před Jiřím krtici, usuš a potírej koně.

Ukradená od hříbátka kobyla nezůstane nenalezena.

Když vedeš koně na první pastvu, zaputnej je u mraveniska; budou se pásti jak ti mravenci.

Na sv. Štěpána, než slunce vyjde, pouští se koňům krev, aby byli po celý rok zdrávi.

Když kobyla nechce zhřebná zůstati, vezmi pejřavku zvlaženou a bukový list, bílý jetel a usekej to na drobno. Když máš pouštěti, dej to s ovsem hřebci i kobyle sežrati; musí zhřebná zůstati.

Hned jak se hříbě ulíhne, utři je svou košilí zapotěnou, nebo je skrze ni protáhni; žádný ti ho neuřkne.

Nechce-li kobyla přijmouti svého hříběte, hospodář smíchá několik svých brv a kobylích chlupů s chlebem a dá kobyle sežrati. Potom prý má kobyla hříbě ráda.

Kdyby ti koně stonali, vezmi devět uzlů povříslových a naber vody po proudě. Uvař to, koně tím umyj; ostatek pusť po vodě.


Předchozí   Následující