Předchozí 0232 Následující
str. 220

Aby kůň nikdy „myší" neměl, jak se ulíhne hříbě, podkuř je „vlčím mlíkem".

Aby koně nestonali celý rok na žádnou nemoc, když jsou křížové dny neb nová neděle, naber na třech cestách hlíny křížem naproti slunci a ze tří brabenečních kopců v lese. Když ji budeš bráti, říkej takto: „Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého beru tebe, hlíno k svy opravě a lidem k pochvale." Tu hlínu dávej do řezanky, když budeš míchati obrok.

Aby koně dobře žrali, vezmi ze tří brabenčích kopců po bra-benci, dej je do baně, zavaž a uvař dobře. Když koné doma nejsou, vlej jim to do žlabu.

Abys čerstvý koně měl, hledej takový hřebík, kterým je lávka přibita. Vytáhni ho a dej si z něho udělati pušťadlo, a když bude hotovy, chytni vrabca a řízni ho, co by jenom tři (kapky krve z něho dostal. Pak tou krví zakal to pušťadlo, však ale dej pozor, aby ten vrabec živý zostal. Potom tím pušťadlem pouštěj svým koňům z huby každý měsíc; tak se nestarej, abys tuze pobízeti musel svý koně.

Aby se koně dobře dařili: Nejprve sobě vyhlídni studánku, která jest proti východu slunce, potom jdi k ty studánce a řekni: „Dej Pán Bůh dobrytro, vodo vodičko Jordanská. Beru tě sobě ku potřebě, mojím hovádkům k posile, k živnosti, k bystrosti a k tlustosti, sobě k pochvale. K tomu mně dopomáhej" atd. Potom naber ty vody do putynky naproti slunci a votírej s ňou koně i taky žlab, a to tak dlouho, až ta voda vyjde. Tak budeš míti koně bystry a tlusty, dokad živi budou.

Jiná oprava koňům: Vezmi ze třech studní vody a to v novou neděli a omej s ní koně i taky vytři žlab, vostatek tej vody vylej na bez.

Abys koně neschvátil žádný čas: Jak se napije na řece, cásni s ním třikrát nazpátek, když máš z vody jeti, to čiň i na stání.

Kdyby tobě někdo koňům škodil: Vezmi od nich moče po-třikrát od každého. Potom vezmi dvě cihly novy a rozpal je a lej ten moč na ty cihly. Potom to vlej do baňky novy a dobej (dobuď) z plotu kůl a vstrč to do ty díry a zatluč tím kolem. A budeš míti koně zase zdravy a ten škůdce bude stonati, nebude si moct pomoct, pokad necháš ten moč v ty bani. Potom můžeš ho pustit podle libosti.

Aby koní mouchy neštípaly: Vezmi kočičí sádlo nebo kunní a napusť vejtěrku a otírej s ní ráno koně, když máš na cestu jeti. Tak ti ani jedna na něho nesedne.

Který se kůň kovati nedá: Vezmi kulku vystřelenou nale-zenou, provrtej ji a navleč na pevnou niť, a když budeš takového koně kovati, který nechce státi, pusť mu ji do uší. Ani se nehne.


Předchozí   Následující