Předchozí 0234 Následující
str. 231

sila. Je-li to právě v dobu velikonoční, nesmí se plésti ve světnici pomlázka. (Západní Morava).

Když se kuřátka vylihnou, skořápky z vajec zakopou se pospolu pod strom, aby se mladá drůbež nerozlézala.

Vylíhlá kuřátka se nakouří, pak se „provádějí", t. j. otáčejí se okolo trnože slovy: „Kuřátko, já tě otáčím okolo nohy stola,... abys se drželo doma". (Od Třebíče).

Není dobře, líhnou-li se kuřata v dobu, kdy růže kvetou, „jsou upištěné" (piští mnoho).

Vylíhlým kuřátkům slepičkám dávají zobati mák a jáhly,, aby hodně nesly. (Od Jihlavy).

Chce-li hospodyně míti drdolaté slepice: když nasazuje na kuřata, ať si posadí na hlavu rendlík, na němž se na ohništi pod komínem vařívá. (Od Telče).

Když se drůbež štípe, uvaří se verbeny, odvarem umyjou se drůbeži nohy a hlava, ostatek se jí dá vypíti; pak se srovnají.

Vejce na zimu schovávají se mezi svátky nanebevzetí a narození P. Marie. Jsou to tak zvaná „matková vejce". (Od Slavkova).

Na škaredou středu skládají se hospodyně na společnou zavdanou, aby slepice hodně nesly. (Valašsko).

Husy nemají se nasazovati ve dny, kdy slunce stojí ve znamení některého zvířete vodního; taková housata budou ucouraná a budou scípati. (Jimramov).

Aby husy nesly dobrá vejce, hospodyně vezme na štědrý den ráno hospodářovy podvlekačky a dá z nich pod stolem zobati huse oves. (Od Jihlavy).

Aby se housata vylíhla zdráva, dávají do hnízda mateří doušku a chléb. (Od Třebíče). Na Rožnovsku dávají pod husu železo, aby tvrdo seděla, a peníze, aby husy byly drahé.

Dá-li vejce pod husu mužský nebo podkládají-li se vejce pod sedící husu z klobouka nebo čepice, bude z nich mnoho houserů.

Chce-li hospodyně, aby se jí hodně husiček vylíhlo, podkládá vejce pod hus v neděli, nejdéle ve středu; podloží-li je v druhé polovici téhodne, budou samí houseři. (Od Brodu). Tolikéž vylíhne se mnoho houserů, když se o poledni pod hus nasazuje, (Čejč).

Aby se housátka ve vejcích nepodusila, vykropí se hnízdo svěcenou vodou, na křidélku dá se řeřavého uhlí, kteréž se ostatkem svěcené vody uhasí. Udušené uhlí vyklopí se vedle hnízda a přikryje onou křidélkou, vedle se poklopí hrníček od svěcené vody. I ostatní hrnce a nádoby v domě se poklopí, a odklopí se teprv, až se housátka klovají. (Od Jihlavy).

Když husa na vejcích sedí, nesmí se přinésti do domu sosí (sísí, anemone hepatica), neboť „sosí hosítka dosí". (Od Třebíče).


Předchozí   Následující