Předchozí 0236 Následující
str. 233

Lidové povídky o panovníkovi, povolaném od železného stolu.

V. Tille. @PP@(Pokračování.)
(Pokračování.)

II.

Ačkoliv nelze tvrditi, že Dalimil čerpal pověst o Přemyslovi z lidového podání, přece máme narážky, že v lidu byla dobře-známa. Obyvatelé Stadičtí pokládali se přímo za potomky Přemyslovy. Tak Dalimil sám svědčí, *) vykládaje prostopášný život Václava I., jakmile byl na království posvěcen, styděl prý se za svůj rod. Kázal ze Stadic rod svůj rozehnati a tu veškeru ves Němcům dáti.

Podruhé po smrti Rudolfa I. prý Tobiáš z Bechyně radil uštěpačně pánům českým, aby poslali mezi sedláky do Stadic pro plnokrevného krále.**) Z obou případů patrno, že i ti, kdo se původu rodu Přemyslovského posmívali, přiznávali, že pověst obecně je uznávána. Z pozdějších let soudíme z jmen králů českých, Přemysla Otakara I. a II., že praotec rodu byl v živé upomínce; a z toho, že teprv otec Karla IV. zasáhl svémocně v práva obyvatelů Stadických, zdá se, že v době předchozí práva ta panovníky českými byla uznávána. Dalimil sám pak je svědectvím, jak u šlechty české pověst byla vážena. Silněji však ještě zkvetla za Karla IV.

Karel IV. veden byl ideou po založení silné moci královské v Čechách na základě českém a křesťanském. Proto vyhledával staré obyčeje, obnovil korunovační klenoty a hleděl si všeho, co připomínalo staročeskou moc a slávu. Aby povznesl vážnost k rodu Přemyslovskému, staral se též o pověsti, kolující o jeho původu. Stará práva Stadických novou listinou z r. 1359 znova potvrdil. Podotýká v ní, že otec jeho porušil jich vyhrazené svobody, dav je v poddanství Jindřichu z Lipé. On však znovu zbavuje je všech břemen a vymiňuje pouze, aby lísku, vyrostlou z otky Přemyslovy, pečlivě střehli a všechny oříšky z ní donášeli jemu a jeho nástupcům v království českém.***)


*) Fontes III. (170) Dal. LXXXI. v. 25—30. **) Pam. arch VI. (233) Zoubek: Dědicové stadičtí.
***) Privilegium dominorum de Stadicz in Bohemia anno 1359. Otištěno ve sbírce: Melchioris Goldasti Heiminsfeldii de Bohemiae regni incorpo-ratarumque provinciarum, iuribus ac privilegiis etc. commentarii .... Prancofordiae 1627. Apendix documentorum p. 84. Otisk dosti zběžně pořízený. Original neznám. Klademe zde krátký latinský výtah této zajímavé listiny: Carolus IV, Romanorum imperator et Bohemiae rex.

Předchozí   Následující