Předchozí 0240 Následující
str. 237

mění je dobré a on bude celé země knížetem. Dále běží látka jako u Kosmy až tam, kde Přemysl zve posly k jídlu z lýčené kabely, a vyndá plesnivý chléb a sýr. Čásť položí na pluh, jak prý vypravuje jiná historie. Z toho patrno, že Marignola znal též, třeba jen chatrně, onu versi naší pověsti, kde Přemysl povolati je od železného stolu. Vydavatel ve Fontes míní, že to byla kronika Dalimilova.

Tyto odchylky a změny dokazují, že bylo asi versí více, než nyní známe a že pověst asi mnoho se vyprávěla.

Pulkava však má ještě dodatek jeden, který neměl asi ani z pramenů psaných, ani z podání. Vypravuje, že Přemysl vzal i kabelu, i střevíce, a že obé dosud na Vyšehradě se chová a ukazuje panovníkům před nastolením. *) Kosmas zmiňuje se jen o střevících, Dalimil již nic o tom neví, Pulkava však, právě jako Neplach, zná také kabelu schovanou a Pulkava mimo to celou ceremonii. Nechceme zde pátrati, odkud má Pulkava tuto zprávu. Jisto je však, že v starších pramenech není, a že spíše lze hledati původ její v intencích Karla IV. než v současném ústním podání.

Za Karla IV. pověst o povolání Přemysla k vládě poprvé se uceluje a nabývá sankce. Rozmáhá se a příčinou vzrůstu jejího je snaha po povznesení panovnického rodu. Máme svědectví, že kvetla v literatuře psané právě tak, jako v podání, že zajímala všecky vrstvy národa od dědiců Stadických až k panujícími králi, že štěpila se a rozrůstala v různé verse, které pak poskytly stoletím budoucím hojně látky k novým variantům.

(Pokračování.)

Ze selské kuchyně.

Obrázek z Českobrodska. Podává P. V. Vykoukal. @P@(Pokračování.)

(Pokračování.)

Dále jsou knedlíky s různými omáčkami. Sem patří knedlíky s omáčkou švestkovou. Sušené švestky se dají vařit, přidá se kousek cibule, trocha nového koření, hřebíčku, kousek cukru a dobrou jíškou se to zapraží. Tou odvárkou se pak rozkrájené


*) Fontes V. Pulkava 7b. Tulerat eciam secum dietus principes caloeos et coturnnm de subere factos... Quae hodierna die in Wisse-gradensi ecclesia diligencins conservanttir, nam in vigilia coronacionis regum Bohemie procossionaliter obviam dantes canonici et preláti futuro regi calceamenta sibi ostendunt et coturnum humeris suis impouunt, ut memoriálu habeant, quod de paupertate venerunt et nequaquam super-biant.

Předchozí   Následující