Předchozí 0241 Následující
str. 238

knedlíky polejí. Pak jsou knedlíky s omáčkou koprovou, cibulovou a křenovou zapraženou (mlékový či smetanový křen, jak výše řečeno, dělá se na brambory). Knedlíky s omachelem se připravují takto: dá se vařit mléko, pak se vezme vajíčko, trocha sladké smetany a trocha bílé mouky, aby to zhoustlo, to se rozkvrlá a vleje do toho mléka, když se vaří. Tento omachel, to jest hustá omáčka, vyleje se na nakrájené knedlíky do mísy.

Nápadnou jakousi specialitu knedlíkovou mají v Klučově. V Po-říčanech a ve Lstiboři totiž zpívají, že Klučovským

„knedlíky s kaldounem jsou dobry každej den."

Ale pochybuji, že tam opravdu něco takového kuchtí, neboť zlomyslní sousedé jenom se posmívají tím popěvkem, napodobujíce klučovský zvonek, který „tluče na tři strany".

Dle přídatků, které kuchařky, zadělávajíce na knedlíky, s moukou míchají, zovou se knedlíky tvarohové, které platí jaksi za pokrm vzácnější kromě jiného i proto, že je za omastek třeba másla, kterým hospodyně vždy spoří. Za to jsou častější knedlíky bramborové nebo chlupaté, v nichž je více rozmíchaných brambor než mouky; dává se na ně s omastkem smažená cibulka nebo zelí. Ze všech jmenovaných druhů jsou pro žaludek nejtěžší.

K oblíbeným pokrmům moučným patří dále nudle. Že se těší přízni i mužského pohlaví, dosvědčuje známá písnička:

„Nepudu domů,

nepudu domů,

byl bych doma bit;

máma na mě buble,

že jsem jí sněd' nudle...."*)

Dělají pak nudle cezené čili maštěné(neforemně krájeným říkají též nud1áky), které mastí máslem a posýpají tlučeným mákem, a nudle zadělávané, na nichž jest řídká omáčka. Tento druh upravuje se obyčejně ke kaldounu nebo k vařené slepici. Polévka, ve které se slepice vařila, zapraží se bledou jíškou, přidá se do toho květu a nakrájené kůry citronové. Slepice s omáčkou se dá na mísu a na to nudle. — Veliké a tlusté nudle, máslem maštěné a mákem sypané slovou s1ejšky.

V časech, kdy je v zásobě domácí uzenina, dělává hospodyně v neděli k obědu nejčastěji knedlíky se zelím a uzeným masem a pro změnu upraví někdy též flíčky. Zadělá na ně a upraví si vyválené těsto jako na nudle, ale krájí pak z dlouhých plátů na malé čtverečky — flíčky. Ty se dají uvařit do slané vody, potom se scedí,


*) Erben 1. c. str. 365.

Předchozí   Následující