Předchozí 0252 Následující
str. 249

Jsa lidem nepřízniv číhá, jak by je v moc svou dostal. Nej-raději sedává na topole nebo na kořenech staré vrby u rybníka nebo-vody vůbec a šije si kabátek anebo botky.

„Šiju, šiju si botičky, do sucha i do vodičky; Sviť měsíčku, sviť, ať mi šije niť.

Dnes je čtvrtek, zejtra pátek —

šiju, šiju si kabátek:

Svit měsíčku, sviť,

ať mi šije nit....."*)

Na splavu rybníka Zlivického sedává prý vodník a zašívaje si boty zpívá huhňavým hlasem : **)

„Svěť měsíčku, svěť — já ti budu též svítiti, až ty budeš boty šíti."

Hastrmani lákají kolemjdoucí, zvláště pak dívky, všelijakými věcmi, jako knoflíky, stužkami, zrcadélky atd., jež na křovi-nách kolem vody rozvěšují: „Jednou šla dcera řezníkova, který měl u potoka louku, trávu žít. Když přišla ku potoku, spatřila na proutí rozličné maličkosti; vzala si něco z toho a tím propadla moci vodníkově, který ji chytil a utopil." ***) — Někdy chtěje vzbuditi útrpnost a tak někoho přilákati, sedá v podobě malého chlapečka, obyčejně rusovlasého, na lávkách, s kterých s velikým pláčem do vody padá. — Děti láká tím, že rozvěšuje pestré (zelené nebo červené) stužky a. tkaničky (někdy také botky atd.) po chrastí a křovinách kolem vody rostoucích, aby děti, nahýbajíce se pro ně, do vody spadly; pentle-a tkaničky ty nejsou však nic jiného, nežli vodní tráva V Podskalí (v Praze) vyvěšoval vodník nad vodou pěkné červené pentličky; jakmile se jich některé dítě dotklo, hned bylo ve vodě a utonulo.. Přívozníci říkali doma: „Vyskakují zase pentličky, ať děti k vodo-nechodí." +)

(Pokračování).

O naší světské písni lidové.

Napsal O. Hostinský.
(Pokračování.)

IV.

Bylo praveno, že nápěvy Erbenovy sbírky s malými jen. výjimkami povstaly během posledních tří století, v čemž arci. věk osmnáctý súčastněn je počtem největším, devatenáctý nej-


*) K. J. Erben: Kytice.
**) Slavia: Národ. poh., pís., hry a obyčeje sv. 3. str 9.
***) Slavia: Pohádky a pověsti 1882., str. 73.
+) Slavia: Nár. poh., pís. atd. III. str. 4.

Předchozí   Následující