Předchozí 0259 Následující
str. 256

7. Muránský zámek...



Dle nápěvu, jejž s výslovným citováním této historické písně otiskuje 1571 Sylvanus pro své parafráse všech sedmi žalmů kajících. Na tutéž melodii zpívají se u Musophila 1583 mimo „Pane Kriste, k Tobě my voláme" ještě jiné tři písně.*) — Podobné začátky, s nimiž opět srovnati sluší „Narodil se Kristus Pán" jakož i latinskou píseň „Ave hierarchia" (v „Dějinách" Konrádových, str. 108), dosti zhusta se vyskytují, a sice i s velkou i s malou tercií; také rhythmus podobný nalézá se v českých písních starých i nových, zejména pak v slovenských („Slov. spevy" č. 78, 432).

Zde výjimečně známe celý text otištěný v Kollárových „Zpěvan-kách (II. str. 407—411). Je to píseň původu patrně slovenského; děj její odehrál se roku 1549. Podotknouti také sluší, že Sylvanus, u něhož poprvé s nápěvem tím se setkáváme, rodem byl Slovák. O Muráni podnes na Slovensku se zpívá („Slov. spevy“ č. 321, 322).

8. Na to se štěstí zdařilo...



Z konce XV. století. Dle rkp. Rackova, kdež zpívá se tak „Supremus rerum conditor".**) — Není nemožno, že s jakýmsi vzdáleným ohlasem tohoto nápěvu setkáváme se v písních „Náš pantáto rozmilý" (EN. 433) a „Černá mrukevka" (v Bartošových „Nových národních písních moravských" č. 364).

9. Nyní vám chci zpívati, co se stalovnově..

@I@2v


*) Poslední nota prvního taktu má býti h. **) Poslední nota třetího taktu od konce má býti g.

Předchozí   Následující