Předchozí 0327 Následující
str. 324

Touto úzkostí rozhledu trpíme i v Čechách velice. Věci cizí se málo studují. Až na několik badatelů (především dra. Woldřicha a několika jiných v Čechách a na Moravě) není u nás znalost cizí literatury žádná. A dokud se nestane náprava, dokud se bude pěstovati archaeologie u nás jen badateli, kteří jsou archaeology jen tak z dlouhé chvíle nebo módy a pak přirozeně nemají času, aby vnikli hlouběji do vědy, dotud budou míti české práce stále ten podivný ohlas v cizině. Nemohl jsem se však diviti, když jsem viděl, jak se na př. český archaeolog dovolává na jednom místě té a té stránky slavného spisu Lyellova „Antiquity of Man" („Pravěk lidstva"), a hned na důkaz, že anglicky vůbec nezná, přeloží v závorce titul „Starožitnosti ostrova Manu (!)", na druhém podobně nemilosrdně zachází s ruštinou, — když jiný jméno známého archaeologa uvádí za pohřebiště, když se hemží práce citáty jen z jiných citátů opsanými, což pozná každý trochu sečtělejší pracovník atd. atd. Potěšením mne naplňovalo pouze to, že cizina posuzovala dosavade jen práce psané německy, a nějaká ta hana spadla pak na badatele „německého".*)

Podobné chyby zaviňují hlavně dilettanti v archaeologii. Dilettanti tohoto rázu jsou snad jinde nemožní. Jen v archaeologii se může státi, že statkář, na jehož pozemku se najde pohřebiště a jenž si z věcí nalezených založí hned doma museum, stane se tím samým již archaeologem a dá si titul tento i na svoji kartu. Zjev tento jest obecný, jak u nás, tak v Německu, ve Francii a jinde, a V. Z. Za-vitněvič vyslovil se nedávno týmž způsobem o valné části archaeo-logů ruských.**) Ovšem tito jednotliví národové jsou zase tak šťastni, že mezi množstvím archaeologů nalezne se přece řada lidí, kteří jsou odborníci skuteční, věc znající, kteří mnoho studovali.

Tomuto stavu však nelze zabrániti, Dilettanti budou se objevovati vždy v archaeologii a vždy se budou hlásití k práci. Proto se má k tomu hleděti, aby se aspoň jejich činnost regulovala, přispěti, aby byla relativně co nejlepší. Prvním a předním prostředkem k tomu jest řádný návod k archaeologickému zkoumání: naznačení způsobu, jak nejlépe lze odkrývati staré hroby a jiná naleziště, na co při tom dlužno dávati hlavní pozor, co je důležité, co méně důležité




Předchozí   Následující