Předchozí 0333 Následující
str. 330

vystavovala k poučení lidu a po čase vždy čásť po části zasýlala do Prahy. Sbírky byly by jen dočasné Ale i to asi nedá se provésti, spíše onen návrh na publikace musejní.*)

Ostatně může i museum pražské napravovati věc tu částečně tím, když bude, samo usilovněji organisovati zachraňování starožitností. Nyní ovšem nebylo na to peněz, ač jsem v účtech pozoroval, že 200 zlatých museem sboru archaeologickému na vykopávání památek věnovaných, vícekráte nebylo využito. I zde nutná náprava, a nejprve ovšem ve výši subvence. V Čechách je ještě mnoho bohatých naleziší pod povrchem země, ač se o nich ví, a nebudeme-li se starati o jich zachránění, půjde všechno do dvorního musea vídeňského. Peněz mají k tomu ve Vídni dosti, p. Szombathy nebo dr. Hoernes a jiní nelení do Čech zajeti, jakmile se něco vyskytne. Také z ciziny neustávají sem zajížděti agenti. **) Snad by zvýšil výbor musejní subvenci sboru archaeologickému, když by se mu tyto poměry předložily k uvážení. Před přesídlením do nového musea je doba nejpříhodnější.

Podav tímto několik návrhů, týkajících se musea českého, k veřejné diskussi, chci se zmíniti ještě o jedné důležité věci pro českou archaeologii. české museum v Praze má svůj oficiální orgán „Památky archaeologické a místopisné", vydávané archaeolo-gickým sborem. Tím se stávají Památky ústředním orgánem archaeo-logickým, nabývají váhy nemalé a přáli bychom si proto, aby reprae-sentovaly práci českou v cizině co nejlépe. Nechceme činiti žádné výtky dosavadnímu jich vedení, ale je-li správné to, co jsme nahoře pověděli o povznesení české práce archaeologické, pak musí být Památky první, které se s Českým Lidem a s muzejním časopisem olomúckým chopí sem směřující práce. Musí být vzorem a příkladem všem pracovníkům. Musí nejen přinášeti články, které se mu zašlou, ale samy poučovat, jak se má co dělat, a ukazovat na to, co se jinde děje. Věc je sama v sobě tak dobrá a tak poměrně snadná pro jich redaktora, že nepochybujeme, že se tak při dobré vůli stane.

Ovšem že bude podle našeho mínění potřeba v nich nové orga-nisace. Pracovat tímto směrem v časopisu, který je zároveň sborníkem prací z archaeologie předhistorické, středověké, dějin umění, z historie politické i kulturní, místopisu, lidovědy, je podle našeho míněni nemožné v rukou jednoho redaktora a obtížné i v několika rukou. Bude nutno, a je nyní k tomu doba příhodná, aby se z Památek vyňalo


*) To platí i o sbírkách soukromých. Již před 15 lety sdělil prof. Anučin, že bude bohatá sbírka dra. Bergera publikována, dosud se to však nestalo. A přec je tolik potřeba, aby skvostné nálezy tam chované byly učiněny přístupnými i širším kruhům. Vždyt by stačil prozatím katalog po způsobu katalogu retrospektivní výstavy, se stručnými popisy nalezišť. Je věru těžko pracovat, když víme, že se před mnoha lety našlo velmi důležité pohřebiště u Vokovic, a předměty jeho jsou ve sbírkách pražských, ale dosud marně hledáme nějaký celkový popis nálezů. **) Srv. též Mittheilungen d. wiener anthropol. Ges., 1878, str. 124.

Předchozí   Následující