Předchozí 0334 Následující
str. 331

zejména pěstování dějepisu a historického místopisu, a aby se pro obě vědy utvořil sborník nebo časopis samostatný. Neudržel-li se v minulých letech Historický Sborník nedostatkem hmotné podpory, máme nyní českou akademii věd, jež zajisté ráda bude podporovati podniky tak potřebné, na něž by jinak čtenářstvo samo náklad neuhradilo.

Budou-li Památky věnovány pouze české archaeologii (středověkou lze již snáze ponechati vedle předhistorické) asi tím způsobem jako maďarskou akademií vydávaný „Archeologiai Ertesitö", budou-li řádně v čas vycházeti, budou-li přístupně vedeny, pak nepochybuju, že budou míti také více čtenářův a odběratelů, nežli mají dosud. Jest s podivením, že týž časopis, který v letech šedesátých, kdy stáli jsme, pokud se produkce literární i odběratelstva vůbec týče, na mnohem nižším stupni, měl 600 odběratelů, nemá jich nyní jistě více než 120 (placených).

To jsou tak myšlénky a návrhy, které jsem si umínil podati k veřejnému uvážení. Doufám, že každý z nich vyčetl jen úmysl dobrý. Kdo měl příležitost poznati, jak se jinde pracuje v archaeologii, jak jinde jsou zařízeny ústavy archaeologické, musea a publikace, má myslím povinnost, sděliti své zkušenosti. Je pravda, že polovina výtek, jež jsem učinil, platí pro archaeology vůbec, že mohla vyjíti i v časopise francouzském, německém nebo jiném. Ale nešlo mi jen o to, aby se české poměry vyrovnaly jiným, nýbrž aby nad ně vynikly.

Přirozeno, že když se mluví o nápravě a lepším uspořádání, praví se zároveň, že to, co dosavade bylo, nebylo tak dobré, že se tedy činí výtka poměrům minulým a stávajícím. Ale jinak věc říci nebylo možno a podávat návrhy nové, aniž bych byl ukázal na to, čím jsou odůvodněny, nebo snad při tom z oportunity pochvaloval i to, co chvály nezasluhuje, toho nedovedu. Ostatně výtka správná nebolí, zejména není-li v ní skryt útok osobní. A něco podobného nebylo mým slovům podkladem. Myslím, že i ti, kteří v jednotlivostech budou jiného mínění, přiznají celku dobrou vůli přispěti k nápravě a povznesení české práce.

Doba je nyní, doufám, velmi příhodná.


Předchozí   Následující