Předchozí 0335 Následující
str. 332

Pověry a zvyky lidu moravského při hospodářství.

Napsal F. Bartoš. @PP@(Dokončení.)
(Dokončení.)

X. Koupě a prodej dobytka i drůbeže.

Když přiletí vlaštovky, hospodář ať se podívá pod kámen. Jaká tam bude srsť (barva), takové barvy má si krávu koupiti, kdo chce míti krávu dobrou (Slezsko).

Dobytče kupuje se vždy s provazem; vrátil-li by se provaz prodavači, ušlo by s ním požehnání. Kdo vede koupenou krávu domů, nesmí vzíti provazu do holé ruky, nýbrž do zástěry. Valach koupi na trhu nejraději takovou krávu, která má na kytách hodně hnoje a špíny v uších. Ta prý bude dávati hojně užitku.

Nežli koupenou krávu uvedou pod střechu, pokládají na ni peřinu nebo ji třikrát od rohův k ohonu peřinou pohladí, aby byla tlustá. Na Rožnovsku ji uvazují o sladkou jabloň. Potom poklopí se „díža vod chlebíčka" a na ní se dá krávě „lizačka" (sůl, otruby, jáhlí, nebo mouka se solí). Do chléva se vede koupené dobytče pozpátku, aby mu nikdo neuškodil, neboť uřknutí a očarování děje se od zadu. Když přivedeš koupenou krávu domů, dej mezi dvéře do chléva starou metlu, čarodějnice nebude k ní míti přístupu. Když koupené hovado teskní, hospodář prostrčí kousek chleba třikráte přes kliku dveřovou, zahřeje ho pod paží a dá dobytčeti sežrati. (Od Rožnova.)

Vykročí-li koupené dobytče pravou nohou ze stáje, kupitel s ním dobře nepochodí. — Nemůže-li Valach na trhu prodati krávu za peníze, jichž požaduje, přivedl-li by ji jen tak domů, schudla by mu. Proto ji prodá na oko některému čeledínu za sklínku kořalky. — Když kupuje Valach na Vsetíně mašíka, vypůjčí si naň peněz, i když má sám. Vrátiv se z trhu, oplatí peníze hned. Mašík za vypůjčené peníze koupený lépe se daří.*)

Žere-li koupený mašík z ruky chléb, bude tlustý a neone-mocní. (Od Vsetína.) Poskakuje-li si kráva na trh vedená na dvoře, neprodá se; jde-li smutná, najde kupce. (Vsetín.) — Aby hospodář zvěděl, dobře-li na trhu dobytče prodá, šlehá bičem do vody. Pění-li se, bude na trhu draho. (Záp. Mor.) — Vedouce dobytče na trh, nakuřují je halouzkou, na které seděl roj nebo


*) I z lutrie vyhraje se nejspíše na vypůjčené peníze.

Předchozí   Následující