Předchozí 0336 Následující
str. 333

bylinou rojovníkem, „aby se kupci rojili", nebo vosím hnízdem, „aby bylo kupcův obaleno" (plno). — Abys každé hovado brzy na trhu prodal, když trefíš na kůži hadí, co se sám svleče, však ale náhodou, abys jí nehledal, vem ji a chovej dobře. A když máš na trh s hovadem jíti, ráno ten den, nežli slunce vyjde, pokuř to hovado, budeš míti kupců dosti. (Od Telče).

Když vedeš krávu na trh, vezmi při nátoni do ruky třikráte třísek a hoď po té krávě, bude hojně kupců. Místo třísek bere se také smetí. Na Rožnovsku ženouce na trh lesem, trhají zelinu rváč a omotávají krávě kolem rohův, aby se kupci rvali. — Abys měl štěstí při prodeji, natrhej zelin na křížových cestách a vrz je pod krávu a za krávu. (Od Hostýna.)

Když se dobytče vede na trh, hospodář vezme „drapák" (staré koště), omočí jej ve svém moči a pokropí je třikráte, říkaje: „Aby bylo, kolik krupců, tolik kupců." (Západní Morava.) Na Brodsku dobytče na trh vedené na dvoře posypou smetím nebo třískami z nátoně, pocápou je lopatou od peci, „aby bylo kupcům tak vzácné, jak je chléb vzácný," cestou naberou s mosta hlíny a hážou na dobytče a obhazují je mraveniskem, „aby se kupci tak mrvili okolo dobytčete, jako ti mravenci."

Když hospodář dobytče prodá, vyškubne mu zmezi rohů chlupův a položí na místo ve stáji, kde dobytče stálo, říkaje: „Jedno ze chléva, devatero do chléva." — Když se tele od krávy prodá, postaví se do chléva trdlice a na ni se pohodí nějaký šat. Kráva prý myslí, že je tele tu. (Od Zábřeha.) Jako odstavenému, tak i prodanému teleti utrhnou třikráte chlupů proti srsti a dají krávě sežrati, aby netesknila.

Když koupí hospodyně slepici, chce-li, aby se při domě držela, má ji vzíti a třikrát otočiti okolo nohy své a stolové, říkajíc třikráte: „Drž se toho domu, jak ten trnož toho stolu!" Jinde koupenou drůbež obnesou třikrát okolo stavení a zavadí o každý úhel. Na Velkomeziříčsku vytrhne hospodyně koupené slepici z ocasu prostřední péro, schová je pod práh a slepici vypustí až třetího dne k večeru. Když koupí kuřátka, má jim oprati nožky a tu vodu jim dáti vypiti v „koplíně" (v kurníku), budou se tam držeti. (Od Brna.) Když se koupí slípka, kuře, holub, pes, dobře jest pokousati chleba a dáti tomu sežrati, neodejde z nového domu. (Od Brna.) — Aby koupení holubi neuletěli, dá se jim močeného kmínu a pepře, než se vypustí z holubníka. Husy na chování sluší kupovati „proti vodě", t. j. z horních po vodě osad, aby se povedly. (Od N. Města.)

Aby se nová kočka, ať mladá, ať stará, při domě udržela, potřeba ji jenom podržeti před zrcadlem, aby se v něm uviděla; víckrát neuteče. (Od Kyjova.)


Předchozí   Následující