Předchozí 0338 Následující
str. 335

Zatne-li na den sv. Jana stětí (29. srpna) sekerou do stromu, vyschne z kořene. Proto prý, aby zlí lidé škoditi nemohli, není ten den v kalendáři správné udán. Kdyby na sv. Apóna tylcem sekery do stromu udeřil, uschl by do večera; proto den toho svatého vůbec není poznamenán. (Valašsko.)

Ženská, když má „svou nemoc", nemá lézti na strom, uschl by. (Od Kyjova.)

Aby housenky stromům neškodily, nasbírej na škaredou středu hrsť chumáčkův a na veliký pátek tím v zahradě vykuř. (Západní Morava.)

První ovoce s mladého stromku má utrhnouti ženská, by hodně rodil. Ovoce to má snísti hospodář jakožto hlava rodiny. (Od Bzence.)

Na Zábřežsku hledí hospodář první ovoce otrhati třebas nezralé; ukradl-li by je někdo, již by strom nerodil. Jinde nechávají stromku první ovoce, až samo opadá. — Když se při trhání ovoce halouzka ulomí, strom celý rok o ni pláče. (Slezsko.)

Kdo vykope strom, který ještě nese ovoce, do roka umře.

Když se mestuje víno, musí první ráz až na dno proraziti, aby byly hrozny sporé. (Od Kyjova.)

XIII. Polní práce.

a) Výjezd a příjezd. Který hospodář chce naučiti dobytek brzo a snadno tahati, vezme hospodyninu odpásanou zástěru, pojme na ni dobytče a vede k jařmům. (Záp. Mor.)

Než hospodář nebo pacholek ze dvora vyjede, posmekne, udělá bičem do vzduchu a na zemi před dobytkem tři kříže, plivne každému dobytčeti třikráte mezi oči a řekne: „Hoj, vijo ve jméno Boží." Některý kůň je tomuto obřadu již tak zvyklý, že by se bez něho s místa nehnul.

Je-li vůz už nachystán k odjezdu a někdo podleze pod oje, vozka vyvrátí cestou.

Když hospodář přijeda s oračky vypřáhá, odepne váhy od pluhu a položí na vůz. Neučiml-li by toho, dobytek byl by ve chlévě nepokojen; byloť by mu, jako by byl zapražen.

b) Oračka. Když jedou na vesno voli poprvé orat, pokropí se svěcenou vodou, potrou česnekem od štědrého dne, aby byli silni a vajíčkem, kteréž pak se dá žebrákovi, a žena je postříkne mlékem ze svých prsou, „aby sladko robili." Pluh se okadí nánosem z potoka. (Od Brodu.)

Na poli oráč pluhem do role zaoře, vezme z pod pluhu hrsť hlíny a potře jí volům rohy (kravám krky), aby byli silni. — Když


Předchozí   Následující