Předchozí 0413 Následující
str. 410

Nyní zpívají všichni najednou: Již jsme si naši koledu odbyli, žádná děvčátka při tom nebyly, nynčko si jděte taky, Ježížka malého kolíbati.

Po tomto zakončení přijme anděl koledu peněžitou, uloží ji do škatulky, ořechy, jablka neb jiného k snědku přijme starší pastýř do své brašny a když děti ve světnici jsoucí dosti se na Betlem vynadívaly, odeberou se koledníci s Betlémem do dalších stavení.

V Křinci.    A. Stifter, lékárník.

Na sv. Štěpána potřeba píti (v hospodě) „na novou krev" a koně mají se projížděti.

Z Rychnovska n. K.    Ant. Svoboda.

Rolníci dávali na sv. Štěpána pouštěti koním žilou, aby nedostali chřípěcí. Z okolí Rovenska.    Jar. Valkoun.

Na sv. Štěpána, než jdou hoši do kostela, naberou si do kapes ovsa. Po mši postaví se u kostela a čekají, až jdou děvčata z kostela. Po té házejí na dívky oves a to prý značí kamenování sv. Štěpána.*)

Z Krumlovska.    F. V. Bouchal.

Štěpánování jest jeden z nejstarších zvyků na Krumlovsku; žel, že

v novější době stále více a více zaniká! Původ tohoto dávného zvyku vězí ve jméně samém: znázorňuje a připomíná zvyk zmíněný mučednickou smrt prvního učedníka sv. Štěpána. Na tento den těší se vesničtí synkové a pasáci dlouhou dobu; když blíží se vánoce, přičiní se mladá chasa o to, aby ze zásob hospodářových si trochu ovsa či ječmene opatřila. Z rána v den sv. Štěpána naplní si hoši kapsy připraveným zrním a hledí se cestou přidružiti k děvčatům vdavek schopným. Obyčejně jde několik hochů spolu, obstoupnou si vyhlédnuté děvče a házejí jí zrní hrst za hrstí v tvář, aby prý byla červená, zdravá, obratná a hezká, aby se snadno a brzy' vdala. Hůř děvčeti, jež by se bránilo: pak od zrní v tvář metaného tvář její ještě více zčervená! Po službách Božích vyjdou hoši z kostela dřív a metají opětně všem dívkám zrní v tvář, dokud zásoba v kapsách jim vystačí. Že se při štěpánování dosti často také malá nehoda přihodí, rozumí se samo sebou.

Z Č. Krumlovska.    Petr Valenta, bohosl.

Na Mlaďátka pršívá-li ve dne, budou prý mříti mladí; pakli v noci, staří.

    M. Béňa.

Když se chumelí na Mlaďátka, budou se děti osýpati. Nesmí se šíti ten den proto, že při píchnutí v ten den prst se „sbírá".

Z Rychnovska.    Ant. Svoboda.

S úzkostí očekávaly staré babičky, starostlivy jsouce o svoje vnoučata, bude-li na Mlaďátka pršeti Neboť jestli pršelo, budou se děti osýpati.

Z okolí Rovenska.    Jar. Valkoun.

Na sv. Jana Evang. třeba píti víno, aby had neuštknul.

Z Rychnovska n. K.    Ant. Svoboda.


*) Srv. moje Staročeské výr. obyčeje, str. 271. Zbt.

Předchozí   Následující