Předchozí 0416 Následující
str. 413


Vlastní zvuk fanfrnochu, tento zpěv doprovázející, zachytiti notou jest nesnadno, ježto jest vlastně směsí dvou tonů, jež skoro současně zní — spolu jaksi splývají — v isotonní houkání, jemuž nejlépe ještě odpovídá:



Ty doby ovšem, kdy „chasa" robila si „fanfrnochy" z „korbelů" a chodila „fanfrnochovat" — patří minulosti, ba zdá se, že za nedlouho i u dětí to bude — vzácností,

Z Domažlicka.    Jindř. Baar.

Dítky chodívají o Novém roce s proutkem. Proutek bývá různě dlouhý, propíchaný po celé délce dřevěnými jehlicemi, v úhlu 40 stupňů k sobe postavenými, které jsou ozdobeny různobarevnými ústřižky látek nebo papíru a hrachem na konci jich nabodaným. Vršek zdobí obyčejně malé jablíčko, oříšek nebo papírová kytice a pentlička, Řidčeji se vyskytují pruty z trnky, která má jehlice přirozené. Dítky, přijdouce do stavení, říkají (zpívají): „Dej vám Pán Bůh dobrýtro na to nový líto. abyste měli leníček jako tenhle proutíček a na něm hlavičky jako tyhle hráštíčky na ten nový rok." Někteří k tomu zpívají koledu: „Nový rok běží..." Po zpěvu kupuje hospodář tento proutek. Smluvená cena bývá nejméně 3 kr. Má-li dítě jen jeden proutek, běží ještě jinam a naposledy jej přinese, obyčejně však mívají proutků několik. Koupený proutek dá si hospodář s jara do lnu, aby byl jako ten proutíček a měl hlávčičky jako ty hráštíčky.

Na Zálesí (Humpolecko).    Jar. Mančal.

Kdo na štědrý den jí rybu a nechá si kousek přes Nový rok, budou se

ho držeti peníze.

Jesenice u č. Skalice.    Ant. Svoboda.

Předchozí   Následující