Předchozí 0427 Následující
str. 424
ani Anglie nemůže se vykázati časopisem tak nákladným a tak obsáhlým Vedle řady původních prací vyniká sborník tento hlavně znamenitým přehledem literatury, jaký se nikde jinde nenalezne. I česká anthropologická a archaeologická literatura jest tam od r. 1890 úplně, systematicky a v delších referátech oznamována (ref. L. Niederle). V tomto díle zajímají nás hlavně práce O. Montelia „Verbindungen zwischen Skandinavien und dem westlichen Europa vor Christi Geburt" (str. 1 —21). Styky tyto dají se dokázati určitě již v době neolithické na tvaru hrobů, na keramice, pak na předmětech kovových atd. — Velmi důležitým materiálem k řadě prací bude práce Eckerta „Kopfmessungen kaukasischer Völker" (str. 55—81, 211—249, 331—356) Již nyní mnohé názory se ukázaly mylnými. -- Dr. E. Herrmann podal článek „Über Lieder und Bräuche bei Hochzeiten in Karaten" (str. 157—172), Michael von Zmi-grodzki pokusil se ukázati, jak daleko v dějinách i v geografii můžeme sledovati rozšíření swastiky í"»y). Přichází také vnáší praehistorii a v ornamentech lidových. Spis má ji za symbol neznámého božství (str. 173—181). L. Lin-denschmit znovu popisuje a oceňuje znamenitý jeden meč v Hallstattě nalezený (strana 309-315). Vedle těchto článků jsou zde ještě pěkné práce Luschana o anthropolog-ii kmenů maloasijských, Meisnera o vzrůstu obyvatelstva v Meklenburgu a jiné práce spadající do anthropologie anatomické. Dr. M. Hoornes dokončil své dějiny praehistorie v Rakousko.    S.
Viestnik hrvatskoga arkeologičkoga družtva. Godina XIII. Br. 1—4. Zagreb, 1891 Časopis tento, vycházející čtyřikrát do roka (cena 4 zl. redigován jest S. Ljubićem v Záhřebě. Přináší ponejvíce zprávy o hojných nálezech římských ostatků v Chorvatsku, Slavonsku a Dalmacii, články věnované epigrafii římské i staroslovanské, méně archaeologii praehistorické. V tomto ročníku zasluhuje z nich zmínky jen článek F r. Radice „Najnovija otkrića predhisto-ričkijeh predmeta u Drniškoj, Kninskoj i Vrličkoj okolici" (sir, 5—9, popis několika kamenných, bronzových a železných předmětů bez bližšího udání naleziště).    V.


Archaeologia: or Miscellaneous Tracts relating to Antiquity, published by the Society of Antiquaries of London. London, 1890. Obsahuje jeden veliký článek praohistorieký W. Grenwella „Recent Researches in Barrows in Yorkshire, Wiltshire, Berkshire etc. (str. 1—72). Jest to znamenitá monografie mohyl doby neolithické v Anglii, ozdobená velkou řadou krásných obrazů.

    N.

Wisła Red. Dr. J. Karłowicz (srv. Č. L. I. str. 96—97). Sešit 3. V. svazku má opět obsah bohatý. E. Jelenska dokončila monografii „Wies Komarowicze w pow. Mozyrskim", kdež uloženo mnoho zajímavé látky pro lidovědu českou Po odborném článku Nałkowského „Kronika geograficzna za


Předchozí   Následující