Předchozí 0488 Následující
str. 485

vesnicích nám známých a nábožensky velmi pomíšených utváří se poměry mezi jednotlivci i v rodinách, a jakým zvláštnostem poměry ty vznikati dávají.

Že v obcích nábožensky smíšených uzavíráno jest hojně sňatků smíšených, nebude nikomu na podiv; ženíť a vdávají se naši venkované na velmi reálném základě, a obyčejně, líbí-li se oběma stranám usedlost anebo věno, nebývá na překážku, je-li ženich katolík a nevěsta hel-vetka nebo naopak. Jen velmi pravověrní rodiče (na pochvalu našich vesničanů nutno doznati, že takových dosti bývalo i jest) nepřipustí sňatku dítěte svého s jinověrcem a jinověrkyní, třeba se mladí měli sebe více rádi. Děti manželstev smíšených nejčastěji bývají náboženství otcova, ač i tu a tam jsou případy, že se rodiče co do víry o děti rozdělí. Pozorovala jsem, že vždy je ze smíšených sňatků více dětí katolických než helvetských.

Ač se manželé pro víru málokdy sváří, přiházejí se přece okolnosti, kdy jeví se mezi nimi jakési rozdělení. Tak v neděli, když do kostela se ubírají; tu často muž jde v levo, žena v pravo, útlocitnější pak manželé pomíjejíce vsi farní, kam kollaturou náležejí, ubírají se do městečka nebo vesnice, kde vedle kostela katolického jest i chrám evangelický, by alespoň cestu do kostela konali společně a s dětmi. Na příklad navštěvují někteří katolíci obce Budislavi, Kamenných Sedlišť, Jarošova, Vranic, na místě své farní vsi Mladočova městečko Proseč, k jehož obci evangelické náležejí jich příbuzní. Smrť ovšem na vždy členy manželstev smíšených rozdělí; jeho odnesou ke kostelu a ji pochovají na místním hřbitůvku nebo naopak. Podobně má se to s rodiči a dětmi. V rodinách panuje někdy pravý zmatek co do víry členů; jsou-li kolikeré děti, střídá se mezi nimi vyznání zcela pravidelně. To tím, že někteří občané víru měnívají podle okolností, obyčejně ve příčině sňatku. Znám občana dosti váženého, jenž pocházel z helvetské rodiny; prastará matka ve víře své do konce vytrvala a snad podivnými se jí zdály neustálé změny, kolem ní se udávající. Syn oženil se s katoličkou, ale že hospodyně nová nenaléhala, nepřestoupil sám a jen čásť dětí ve víře katolické vyrůstati viděl. Pak vstoupil ve sňatek s helvetkou a po její smrti po třetí s katoličkou. Ta svým vlivem způsobila, že se vlahý evangelík stal katolíkem, Ze všech manželstev byly tu děti, i bylo třeba dobré paměti, aby kdo ze sousedů víru toho kterého člena četné rodiny dovedl udati! — Záleží vždy na tom, která strana ve sňatek vstupující, jest pravověrnějš;í a pevnějšího přesvědčení; ta, nechť jsou poměry jakékoli podrží vrch. Jakási podruhyně z vesnice blíže Proseče, helvetka, udělala si známost s katolíkem dotčeného městečka; žili spolu neoddáni a všecky děti, jak samo sebou se rozumí, křtěny na víru matčinu časem pracoval on v městečku a měl při sobě hocha, kdežto žena podělkovala ve vsi a děvčátka za sebou vlékla. Pak se pro surové nakládání mužovo oba. rozešli, až se muži zastesklo po pilných rukách matky svých


Předchozí   Následující