Předchozí 0503 Následující
str. 500

hodí slupku přes hlavu; jakou písmenu odhozená slupka utvoří, toho jména dostane muže.

Bezděkov u Choltic.    Jos. Hanuš.

By nikdo dobytčeti neuškodil, dá se o vánoční svátky dobytčeti sníst kousek topinky omočené ve víně, o těchto svátcích svěceném.

Z Mělnicka.    Josef Kott v Č. Brodě.

V noci mezi Božím hodem vánočním a sv. Štěpánem tajně vplíží se-chasníci na dvůr některého stavení a naházejí na dvéře u chléva hodně hnoje. Dělají to proto, aby chasník nebo děvečka ve chlévě spící nemohli se hned ven dostati, anebo, spí-li jinde, musí hnůj odhazovati, aby do chléva mohli jíti.

Kratonohy.    Fr. Jirsák.

Když se o štědrém večeru dává každé kravičce a ostatnímu dobytku po jednom ořechu, jablku a ode všeho jídla štědrovečerního, aby pěkný byl, musí se při tom říci: „Naděl Pán Bůh" — sice by to málo pomohlo.

Vrchy u Turnova.    Bolena Jirošová.

Z ořechů o štědrovečerní večeři rozlousknou se tři na zkoušku. Byl-li první černý, umřeš letos, ostatní buď věštbu tu dosvědčí, nebo, jsou-li zdravé, dávají naději lepší. — Z rozlouskaných ořechů házejí dívky slupky před dům, věříce, že z té strany dostaví se jim milenec, z které strany pes po té zaštěkne..

Semilsko.    F. Popelka.

Od sv. Barbory zhotovuje se znenáhla, bv to až do štědrého dne trvalo, stolička z devatera dříví. O Boží hod jde hotovitel, dříve než ostatní lidé, do kostela na „jitřní" a poklekne na stoličku před oltářem. Nesmí pak z ní vstáti, neboť ihned by jej čarodějnice, které, u oltáře stojíce, obráceny jsou k němu obličejem, tedy zády k oltáři, roztrhaly. On je dobře vidí a pozoruje všechny jejich pohyby. — Dají-li se kosti od ryb ze štědrého dne zbylé na popel v zahradě, tu je viděti na nich lidská šlápata. — Ráno o hod Boží pustí-li se slepice z kurníka a ona běžíc klofne nejdříve do dveří, dí se, že ten do roka zemře, kdo za dveřmi těmi líhá. — Dá-li si někdo tři ořechy a tři jablka v noci na hod Boží pod hlavu, uvidí v noci zjev. — Skáče-li plamen svíčky na štědrý den, znamená to nemoc; jasně-li hoří, zdraví.

Z Blatenska,    Bohí. Stránský.

V oktávě nového roku předou se „nítě ochtábový" pro domácí potřebu. Kdo nitmi těmi něco ušitého na sobě má, do toho „neuhodí" a strašidel nevidí.

Postřekov v Domažlicku.    Jindř. Baar.

Od Narození Páně až do Nového roku incl. chodí dva kostelníci od domu k domu vykuřovat, při čemž zpívají: „Den přeslavný jest k nám přišel, v němž má býti každý vesel, radujme se, veselme se v tomto narození (v tomto Novém-roce)." Jeden z nich pak vinšuje: „Zdraví, štěstí a boží požehnání, aby se s tím Novorozeňátkem v nebí shledali a radovali." Koho by snad pominuli, byl by uražen a vyčetl by jim to při nejbližším setkání. Kostelníkům dostane se za to přiměřeného dle možnosti dárku na penězích, vánočkách a pod. Kde mají dceru,


Předchozí   Následující