Předchozí 0505 Následující
str. 502

Od vánoc do velikonoc.

Ze sbírek zaslaných „Českému Lidu“

Památka sv. Tří králů. Odpoledne přede dnem sv. Tří králů přidávají si lidé ku věcem, které se v katol. kostelích světí, také „bobky" (plody vavřínu) a síru. Všech těchto věcí užívalo se při čarách. Na den sv. Tří králův a dny následující chodil „kantor" (později učitel) od domu k domu po farní osadě, aby katolickým hospodářům na dveřích nebo na jiném přiměřeném místě svěcenou křidou „tři krále" napsal. Psalať se pouze písmena začáteční K+ M + B, někdy místo „K" také „C". Za napsání „tří králů" dávala se koleda peněžitá, groš i více. Dávka tato prvopočátečně dobrovolná, stala se ponenáhlu zvykem a později povinností, Kde byla značnější koleda k očekávání, tu psala se písmena ozdobná, všelikými větvičkami, lístky a křížky proplítaiiá a mezi sebou spojená, za nimi neb pod nimi psal se letopočet. Někde doprovázen byl kantor kostelníkem, který s kaditelnicí v ruce obydlí vykuřoval; také ministranti bývali jako zpěváci činni. Při vstoupení do obydlí zpívali píseň: „Tři krále znamenali hvězdu, kterou jsou viděli" atd. (Kancionál Královéhradecký.) Píseň se zpívala tak dlouho, dokud nebyl nápis proveden. Když v pozdější době učitelům psaní „tří králů" bylo zapovězeno, nechtěli někteří hospodářové „koledy" odváděti, namítajíce, že pouze za „psaní tří králů" se platí a požadovali, aby se tak dále dělo. Na mnohých místech vyvolalo vymáhání koledy tříkrálové všelikých nepříjemností pro uživatele i pro povinníky.

Kdo na den sv. Tří králů před východem slunce sněhem se umyje, bude bílý: kdo se do vody pohrouží, nebude míti žádných nemocí Na ten den vy-kropuje se kolem stavení svěcenou vodou, aby „čarodějnice" neměly přístupu. Obyčejně po odpoledním požehnání neb i k večeru nastupují nové služky do služby. V týdnu tříkrálovém spolčí se tři děti z rodin chudších a chodí za krále oděné v osadě domácí neb také v sousední „po koledě", která se jmenuje tříkrálová. Děti samy říkají, že chodí „za tři krále". Královské roucho sestává z dlouhé řízy, kterou zastupuje bílá mužská košile, pozlaceným papírem olemo-vaná a z pláště, který jest upraven z červeného řásnatého šátku, na šíř přelo-ženého. Zoubkované koruně, postříbřeným a pozlaceným papírem polepené, a žezlu, jež obyčejně zastupuje kužel od přeslice, postříbřeným nebo pozlaceným papírem potažený, věnují děti — králové zvláštní péči. Jeden z králů, který má obličej a ruce sazemi natřené, nazývá se „černým"; chodí vždy poslední. Při vstoupení do bytu začnou všickni tři králové zpívati: „My tři krále, my jdeme k vám, štěstí zdraví přejeme vám" atd. (Nápěv i další slova jsou všude známa.) Po přednesení písně, postaví první z králů plechovou pokladničku na stůl, aby do ní domácí „koledu" vložili. Obdrževše dárek jdou tři králové o dům dále.

Z Chrudimska.    V. Paulus, říd. uč. v Chrasti.

Den před svátkem sv. Tří králů světí se voda, křída, sůl a bobek. Svěcené vody se nejprve každý napije „proti zimnici", pak naleje se do kropenky, vykropí se celý dvůr, potom hospodář jde do poli kropit „vozimy" (žita a pšenice), aby „svatojánckej žene" jim neuškodil. Jiní chodívají kropit také až v předvečer sv. Jana Křtitele. I jinak během roku „tříkrálovou vodu" často u nás potřebují. Žehnají se jí každé ráno, každý večer, při každém kroku z domova, vodou svěcenou člověka na svět vítají a ona také neschází, když


Předchozí   Následující