Předchozí 0506 Následující
str. 503

se s ním loučí. Ona v mnohých chorobách léčí, přede všemi kouzly chrání — jí pokropí se každý nový kus dobytka, prvý vůz sena a obilí. Křídou dále píše hospodář nade všechny dvéře ,.K. M. B." s třemi křížky a lety Páně: křidou opisuje se „mrzák" (nežit), aby dále nerostl, jí dělá čarovné kolo ten, kdo o jitřní chodí na křižovatka „na posluchy". Sůl svěcená dává se na stůl, když přijde kněz „s Pánem Bohem", aby si v ní prsty otřel. Když poprvé se vrtí, hodí se jí do korbele tři prášky; než dobytek na pastvu se vyžene, dostane „škejbu" chleba smočenou ve svěcené vodě a posypanou svěcenou solí. Bobek konečně při svěcení zastrčiti se musí tak hluboko do soli, aby ho nebylo vidět, a když kráva se otelí, dřív než co jiného sežrati musí 1 nebo 3 bobky.

Klenčí na Chodsku.    Jindř. Baar.

Na Tři krále světí se voda ve džbánech, sůl, křída a bobek. Zbylá voda z předešlého roku vylévá se na ohniště. Otelí-li se kráva, zavaří se žito, oves a ječmen, ze všeho tři hrsti, přidá se k tomu starý věnec od Božího těla, svěcené vody a soli a dává se krávě píti. Svěcenou vodou kropí se sklep, aby se v něm nedržely žáby a štíři.

Bavoryně n Žebráka.    Emanuel Mareš.

Ráno na sv. Tři krále píše hospodář svěcenou křidou na dvéře velké světnice K + M + B. Písmena tato se smažou obyčejně při smejčení před svátky velikonočními. Když před lety chodíval pan učitel po koledě, psával hned Tři krále zpívaje při tom s dvěma žáky: „O přešťastný tento den, v němž jest Kristus narozen..." Po té hospodyně, jakmile odešel, smazala ona tři písmena, aby slepice více nesly. Nyní odpoledne chodí kostelník s pomocníkem ve Vrbčanech na Nový rok a v připojené obci Myškovicích na Tři krále po statcích a větších staveních a vykuřuje světnici za zpěvu písně: 1 „Tři králové, pohanové, viděli jsou světlo nové, jež na obloze svítilo, nového krále zjevilo. 2. Krále králů, Pána pánů, hojného dárce všech darů, Boha země a Výsosti, ten všem pomáhá v ouzkosti. 3. V uctivosti se blížíme, poklady své přednášíme, velký Spasiteli světa, ozdobo ctnosti života. 4. Přijmiž kadidlo a myrhu, dejž nám naději a víru, kladem Ti zlato arabské, bys nám udělil lásky své. 5. Na kolena svá padáme a vroucně Tebe žádáme, bys nám vždy milostiv býval a v lásce své nás zachoval. 6. A někdy v andělské říši smiluj se nad naší duší, v rytířstvu slávě nebeské, dejž odpočinutí rajské. Amen " Píseň tato zpívá se dle tvrzení starých pamětníků od nepamětna. Po té přeje šťastný a veselý nový rok, začež obdrží as 40 nebo 50 kr. a ošatku buchet.

Vrčany.    Václ. Sixta.

Odpoledne před Třemi králi světí se ve farním kostele, ve zvláštní velké nádobě voda tříkrálová a sůl, do které nastrkán jest bobek. Pro svěcenou vodu chodí si pak z přifařených obcí. Každý přinese v nádobě vodu čistou, vleje ji do vody svěcené a pak si z ní nabere do své nádoby. Vodou tou kropí pak kolem stavení, aby zlý duch neměl tam přístupu; kromě toho kropí též večer před sv. Janem, Filipem Jakubem, Velkým pátkem, štědrým večerem. Když se béře obilí k setí, přimíchají se do něho kočičky a pokropí vodou tříkrálovou Sůl svěcená dává se do pití krávě při telení. Svěcený bobek jest dobrý pro různá bolení.

Buřenice, okr. hejl. Ledeč.    Fr. Košák.

V kostele světívala se netoliko voda, sůl a křída, ale i svíčičky. Posvěcená voda doma vylije se na mísu a na okraj mísy nalepí se tolik svěcených svíčiček, kolik jest domácích : každému patří jedna. Nikdo nechce, aby hospo-


Předchozí   Následující