Předchozí 0507 Následující
str. 504
dyně napřed jeho svíčku zapálila, neboť čí svíčka dříve dohoří nebo shasne, ten dříve zemře. Zatím co svíčky hoří, modlí se hospodář se všemi domácími, kolem mísy stojícími, růženec. Pak část vody vezme hospodář do džbánu, udělá ze slámy štětičku a vykropuje. Nejdříve světnici, pak půdu, špižírnu, sklep a chlév, aby prý se nedržel ve stavení nečistý, obtížný hmyz, aby zlé pokušení nemělo přístupu. Když vykropil stavení, jde na pole a vykropuje, po tichu se modle za úrodu. Pak štětku ze slámy nechá na poli. Ostatní voda se svaří a uschová k rozličným potřebám. Na př. kropí hospodář dobytek, když jej prvně vyhání na pastvu a jindy. Jeť svěcená voda v domácnosti české téměř nezbytná. Na Klatovsku (Tajanov).    Vend. Engler.

V Sepekově u Milevska na týden před svátkem sv. Tří králů chodí tři muži, přistrojení za sv. Tři krále od statku ku statku, od dědiny k dědině. Na sobě mají přes svůj šat dlouhé bílé košile, na hlavách papírové, zlatými a stříbrnými proužky zdobené koruny královské aneb vysoké čepice jako infule. Jeden z nich jest v obličeji a na rukou všecek počerněn, a představuje krále mouřenínského. V ruce nosí hvězdu ze skla jako svítilnu sestrojenou a v ní světlo. Přijdouce do stavení a pozdravivše postaví se do středu světnice a začnou zpívati. Sbor: „My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám, štěstí, zdraví, dlouhá léta, [:my jsme k vám přišli zdaleka.:] Tři králové znamenali hvězdu, kterou jsou viděli. Hned své koně osedlali [:a do Betléma se brali.:] Herodes král kouká z okna, [:vidí tři krále z daleka.:] Daleká-li cesta vaše? [:Do Betléma mysl naše!:] Co jest v Betlémě nového, [:že pospícháte do něho?:] Narodil se nám Spasitel, [:všeho světa vykupitel.:]"

Nyní obrátí se oba bílí králové ke králi mouřenínskému a zpívají: „Co ty černý, co tam vzadu, [:vystrkuješ na nás bradu?:]" Král mouřenínů vystoupí a zpívá: „Já jsem z mouřenínské země, [:nevzdalujte se ode mne :] (Na Opočensku, Novo-Městsku zpívá takto z počátku.) [:A já černý vystupuju, a nový rok vám vinšuju.:] [:Slunce je toho příčina, že je má tvář opálená.:] Oba bílí králové k němu: „[:Kdybys na slunce nechodil, jistě bys opálen nebyl:]" Král mouřenínův: ,,[:Slunce je drahé kamení od Boha Otce stvořený.:]" (Na Opočensku: „Od Kristova narození") a dozpěvuje Sbor: "[:Spi Ježíšku s Pánem Bohem, až na věky věkův. Amen!:]" Na Milevsku, když dozpívají, pozdraví: „Pochválen buď Ježíš Kristus!" A hospodář a hospodyně poděkují: „Až na věky — amen!" Potom jde jeden z nich ke dveřím a píše nad ně začáteční písmena sv. Tří králů a za každou písmenou +: C + M + B +. Když to píše, jde hospodyně a dá třem králům žita, jež dají do pytle. Potom poděkují všichni takto: „Zaplať vám to Kristus Pán, abyste se v nebi radovali, radost věčnou požívali." Po té odejdou a jdou do nejbližšího statku.

    J. K. Hraše.

Na Tři krále chodil učitel s hochy od domu k domu a zpívali: „Tři králové od východu jak spatřili novou hvězdu, hned sou své koně sedlali a do Betléma se brali." Při tom učitel psal křídou (na Tři krále svěcenou) na dveřích: K M B. Potom jeden z hochů říkal vinš: „Skrze narození Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista jim uctivě vinšovat přicházíme, aby jim Bůh zdraví, štěstí a požehnání uděliti ráčil a po vykročení z tohoto světa, aby se s tím novorozeným Ježíškem v nebi těšili a radovali. To jim z upřímného srdce vin-šujeme." Učiteli za to náležel poplatek 1 groš stříbra. Síra svěcená na Tři krále dává se k lízání dobytku.

Zbirov.    Ladislav Jedlička.

Předchozí   Následující