Předchozí 0508 Následující
str. 505

V oktávě sv. Tří králů chodí „tříkrálové". Zvláštním je, že chodí „tříkrálové" jen dva a třetího nosí na „mótovítku", kterým točíce zpívají (Srovn. Erb. str. 53, nápěv 404):



Vod východu je příchod náš, jak řek' prorok Jeremiáš. (Kleknou.) Zbudil se Josef ze spaní, vzal to díďátko s Marií. Vodešel s ním do Ejipta, tám přebýval dvě, tři líta. (Mouřeník volá): Já se k tomu znám, že sem z zemi mouřenínský král. Staňte, vy dva králové, vemte si svý vece a pudeme. (Zpívajíj: Toho daru vám děkujem, novýho roku vinčujem, bychom přes rok zas k vám přišli, vás ve zdraví zas vynašli.

Klenci na Chodsku.    Jindř. Baar.

Na večer svatých Tří králů lidé slévají olovo (což po celé vlasti naší je známo) a roztavené lijí do připravené, vodou naplněné nádoby. Slitinu pak dle svého vlastního přesvědčení srovnávají s věcmi v životě se vyskytujícími. Jsouce ale v pochybnosti, kladou slité olovo v přiměřené vzdálenosti ku stěně, na níž ono na večer stín svůj vrhá, a dle toho pak konstatují, co sobě ulili, buď šťastně aneb opačně: na příkl. umrlčí hlavu, přilbu, meč, loď, stromy atd. Dle toho, jaký význam ulité věci mají ve skutečnosti, stanoví se soud litcův.

Volyň.    J. V. Želízko.

Dívky slévají v předvečer Tříkrálový do vody olovo. Dle toho, co se uleje, pozorují a soudí na osud do budoucnosti. Vytrhují „sladký lupen" i s kořenem. Na kterou stranu při vytrhnutí jest kořen obrácen, tam se dostane. Klepají došky; vyklepou-li zrnka, dostanou bohatého ženicha a naopak.

Z Vlašimska.    Frant. Jar. Mančal.

Před Třemi králi vysekají večer mladíci otvor v ledu a naslouchají, kterak šumí voda. Šumí-li vzhůru, ožení se ten, jenž naslouchá. Nešumí-li, manželství jest daleko.

Studená, okr. Dolní Kralovice.    J. Valchář.

Před Třemi králi světí se voda. Eáno na Tři krále po mši svaté chodí hospodář svěcenou vodou vykropovat všecky části statku (i chlívy, stodoly, „srub" atd.) říkaje: „O vy svatí Tři králové, buďte ochráncové tohoto stavení."

Z Milavče v Domažlicku.    J. V. Královec.

Kdo polkne o Třech králích třikrát svěcené vody, jest pojištěn proti kolikeré nemoci.

Z Náchodska.    V. Černý.

Předchozí   Následující